Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Många lever för konsten - men går det att leva på konst?

Från 2018
Uppdaterad 11.01.2018 18:57.
Ett vitt papper, penslar och färger.
Bildtext Vi vill ha konst runt oss, men är vi redo att betala för den?
Bild: Most Photos/Mykhailo Polenok

I Finland finns runt 3000 yrkesverksamma bildkonstnärer. Men endast ett fåtal kan leva enbart på den egna konsten.

Ett av de största problemen som konstutövarna tampas med är den ekonomiska verkligheten.

Vem ska betala för konsten?

- Det är en svår fråga, men i princip tycker vi att alla som har någon nytta av konsten ska betala för den, säger länskonstnär Jimmy Pulli.

Pulli jobbar för fjärde och sista året som länskonstnär där hans uppgift är att skapa förutsättningar och nätverk för andra konstnärer att vara verksamma.

Jimmy Pulli i galleriet med sina verk.
Bildtext Länskonstnär Jimmy Pulli ställer för tillfället ut "Hjärnvågor" i Vasa. I övrigt har det egna skapandet gått på sparlåga under tiden som länskonstnär.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Grundinkomst lösningen?

Att få en inkomst enbart från konstutövandet är exklusivt i Finland och få förunnat. För att underlätta tillvaron för konstnärerna vore det önskvärt att garantera en viss bastrygghet.

- Det vore skönt om alla som utövar konst skulle ha en möjlighet till grundinkomst eller arbetsstipendium för det finns så mycket i skapandet som blir lidande då man är tvungen att göra något annat vid sidan om, säger Pulli.

Pulli vet vad han talar om. Innan han blev länskonstnär och kunde förlita sig på en regelbunden månadslön hankade han sig fram på stipendium och annat deltidsjobb.

- Möjligheterna att tjäna på själva konsten som man skapar är så få och kommer sällan, säger Pulli.

Även den administrativa delen blir en bromsande effekt på konstnären.

- Du måste jobba med att få ut konsten till de rätta kanalerna och då har du inte möjlighet att skapa konsten som du ska sälja och leva av, säger Pulli.

Konsten som samhällsdebattör

Om då ingen är intresserad av att betala för konsten – behöver vi den?

- Om vi skulle ta bort konsten, då skulle den saknas. Konsten är, och borde vara ännu mera, en röst i samhället som ställer svåra frågor som inte är lätta att svara på. Om den rösten försvinner så försvinner ett sunt ifrågasättande av vårt samhälle, säger Pulli.

Pulli välkomnar konst som är mera politiskt inriktad, vassare och mindre rumsren.

Konstverk i svarta lådor.
Bildtext - Hjärnorna är experiment med material, möjligheten att leka med olika material är viktigt för mig. Det kan verka absurt, säger Jimmy Pulli.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Hur ser konstnärerna på framtiden?

Stämningarna ute på fältet bland konstnärer i dag känns dyster.

- Jag har en känsla av att trenden är hopplöshet, tyvärr. Det finns också de som ser positivt på situationen, men jag ser en maktlöshet trots att möjligheterna är fler än tidigare. Kontakterna och möjligheterna att komma ut ur Finland är bättre men det skapar inte nödvändigtvis mera möjligheter för dig, säger Pulli.

Konsten som ett av tre ben

Hon målar som vi är vana att se henne i tv-programmet Strömsö, men hon gör det i sin egen ateljé. Sedan några år tillbaka satsar Camilla Forsén-Ström allt mera på sina egna tavlor vid sidan av andra jobb.

Förutom mediejobb är hon sysselsatt med konstundervisning i skolor, egna målningar och utställningar.

- Jag lever av konsten, men jag lever inte på målningar, säger Forsén-Ström.

Forsén-Ström ser det som få förunnat att kunna leva på sin konst. Själv är hon nöjd över fördelningen av sysselsättning i hennes vardag.

- Det är en bra balans, jag har inget emot att undervisa eller göra andra kreativa saker. Det är bra att komma ur ateljébubblan. Men det är klart – vem vill inte stå och måla?, säger hon och skrattar.

Camilla Forsén-Ström målar tavla i hennes ateljé.
Bildtext - Det är skönt och vilsamt att aktivt börja jobba och våga kalla sig som konstnär när man passerat 45+, det var en befrielse, säger Camilla Forsén-Ström som började i konstskolan som 16-åring.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

”Målar för egen skull”

Under det senaste året har Forsén-Ström hunnit med utställningar både på Åland och i Stockholm. Hon har varit aktiv och själv sökt utställningsplatser. Samtidigt förvånas hon över lättheten att nå fram på sociala medier.

Målar du för en ekonomisk vinning eller för din egen glädjes skull?

- Jag målar det jag vill måla. Och när jag ställer ut ställer jag ut en liten del av mig själv, och det är spännande att se om andra uppfattar världen på samma sätt. Och betalningen är när det kommer en respons. Största glädjen är när kunder hör av sig igen och önskar att få göra en beställning. Det är en ära att få göra något personligt, säger Forsén-Ström.

Vad ska den egna konsten kosta?

Att prissätta egna målningar är svårt.

- Det är vansinnigt svårt, det är det värsta. Någon tycker att det är för dyrt, någon för billigt och därmed inte värt något. Men det går alltid att kolla upp med andra kreatörer vilka summor det rör sig om för en viss storlek, säger Forsén-Ström.

Det är det lustfyllda skapandet som är Forsén-Ströms drivkraft.

- Skapandet är inte för att andra ska köpa. Det ligger inte i bekräftelsen av någon annan. Det får ett värde om någon annan bekräftar det förstås, men med tanke på antalet osålda verk så vore det ledsamt om värdet låg i det.

Camilla Forsén-Ström målar tavla i hennes ateljé.
Bildtext Camilla Forsén-Ström målar tavlor för sommarens utställning i Umeå.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln