Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Studie: Ibuprofen kan minska testosteronproduktionen - unga män blir som gamla

Från 2018
Rosa ibuprofentabletter mot en vit bagrund
Bild: Mostphotos

Det smärtstillande medlet ibuprofen kan ha en negativ inverkan på unga mäns testosteronnivåer, visar en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

31 friska män i åldern 18-35 deltog i undersökningen. 14 av dem fick 600 mg ibuprofen två gånger om dagen, en dos som uppges vara vanlig bland annat för professionella idrottare. Resten fick placebo, alltså tabletter utan verksamma ämnen.

Enligt Washington Post är det inte ovanligt att idrottare har recept på två gånger så mycket ibuprofen som i den aktuella studien.

Som hos äldre män

De 14 som tog ibuprofen råkade ut för en effekt som vanligtvis förekommer hos gamla män. Redan efter två veckor hade männen i ibuprofengruppen utvecklat hypogonadism, det vill säga minskad produktion av det manliga könshormonet testosteron.

De fick också en höjd produktion av hormonet LH vilket är ett tecken på att kroppen försöker kompensera den reducerade testosteronproduktionen.

- Normalt ser man det här bara hos äldre män, för när åren går börjar testiklarna producera mindre testosteron, säger äldre forskaren David Møbjerg Kristensen vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han är en av dem som skrivit forskningsrapporten.

Forskarna tog också vävnadsprover från testiklar och fann att ibuprofen påverkar nästan alla hormoner. De anser att ibuprofen är bra mot till exempel tandvärk eller ryggsmärtor, men att man inte borde använda läkemedlet varje dag.

Mer forskning behövs

Andra forskare efterlyser fortsatta studier om effekten av värktabletter.

- Jag tror inte att budskapet ska vara att man ska sluta ta ibuprofen. Det här är en viktig, men liten studie, säger Michael J. Eisenberg som är biträdande professor i urologi vid Stanford University till Washington Post.

- Större undersökningar behövs för att förstå implikationerna av ibuprofenbruk, säger han.

Källor: PNAS, CNN, nyheter.tv2.dk, HS, NRK, TT

Diskussion om artikeln