Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tarmbakteriefynden vid vinterbadplats i Åbo leder inte till bredare granskning i regionen

Från 2018
Skylt på finska och engelska om badförbud på grund av för höga halter enterokocker i vattnet vid Ispois vinterbad.
Bildtext I onsdags meddelade Åbo stad att simförbudet vid vinterbadplatsen i Uittamo förlängs på grund av för höga halter av enterokocker i vattnet.
Bild: Linus Hoffman / Yle

De höga halter av tarmbakterier som påträffats vid Ispois vinterbadplats i Åbo är sannolikt lokala och leder därmed inte till någon utbredd granskning av badplatser i regionen. Det säger myndigheter som Yle Åboland talat med.

I onsdags meddelade Åbo stad att simförbudet vid vinterbadplatsen i Uittamo förlängs på grund av för höga halter av enterokocker i vattnet. Badförbudet trädde i kraft efter årsskiftet.

Det att ett vinterbadställe har problem med vattenkvaliteten behöver inte betyda att andra badplatser har råkat ut för samma sak, konstaterar Olli Sjövall, miljöinspektör i Åbo.

- Det handlar oftast om lokala problem då det är fråga om havsvatten.

Det betyder att staden inte kommer att införa extra kontroller av vattenkvaliteten vid vinterbadplatserna på Runsala.

Orsaken utreds

Orsaken till att bakteriehalterna vid Ispois badplats överskrider gränsvärdena vet man inte ännu, konstaterar Sjövall. En teori är att höstens rikliga regn sköljt ut bakterier från land. Läckande avloppsrör eller sjöfåglar kan också påverka vattenkvaliteten.

Isvak
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Veckovisa vattenprover har tagits vid simstranden sedan november då man i samband med en rutingranskning lade märke till en försämring av vattenkvaliteten.

- Beslutet att införa simförbud fattades då gränsvärdena överskreds vid nyår, berättar Sjövall.

I Pargas tas årets första vattenprov i februari

Miljöhälsovården i Lundo bär ansvaret för kontrollen av badplatsernas vattenkvalitet i kommunerna Pargas, Kimitoön, S:t Karins, Aura, Koskis, Lundo, Loimaa, S:t Mårtens, Oripää, Pemar, Pöytyä och Sagu.

Hälsoinspektör Carita Back, som jobbar vid miljöhälsovården i Lundo, säger att årets första vattenprov vid vinterbadplatsen i Pargas tas i februari.

Också hon påpekar att en försämring av vattenkvaliteten vid badplatser ofta är lokal och därmed leder fynden i Åbo inte till extra kontroller i andra kommuner.

- Antalet vattenprover som tas vid olika badplatser beror på den gällande övervakningsplanen. Vattenprover tas i normala fall 1-2 gånger per säsong, säger Back.

Diskussion om artikeln