Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skarvägg får oljas på Storgrynnan i Pjelaxfjärden

Från 2018
Uppdaterad 11.01.2018 16:45.
Skarvar på Storgrynnan i Pjelaxfjärden.
Bildtext Storgrynnan i Pjelaxfjärden i Närpes.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

NTM-centralen ger lov att olja skarvägg på Storgrynnan i Pjelaxfjärden i Närpes. Utöver det får 30 skarvar per år skjutas på hösten, men endast nära yrkesfiskares fångstredskap.

NTM-centralen i Egentliga Finland ger Närpes-Kaskö fiskeområde undantagslov för att reducera skarvstammen på Storgrynnan. Skarvkolonin i Pjelaxfjärden var under fjolåret den näst största skarvkolonin i landet.

Det här beslutet gäller en ansökan om undatagslov för skyddsjakt och äggbehandling i Pjelaxfjärden som lämnades in i november 2016. Åtgärderna får inledas genast och gäller för fem år framåt. Ett ägg ska lämnas obehandlat i varje bo.

Förutom äggbehandling ger NTM-centralen lov att fälla träd och förstöra bon, och åtgärderna får inledas genast.

- Där finns naturligtvis inga ägg nu, men tanken med verkställighetstillståndet är att man redan nu ska kunna ta sig ut till grynnan och fälla träd och förstöra bon, säger Vincent Westberg på NTM-centralen i en kommentar till Yle Österbotten.

Vincent Westberg
Bildtext Vincent Westberg
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

NTM-centralen motiverar beslutet med att man på det här sättet vill undvika allvarlig skada på fiske och vatten. Dessutom har man tagit i beaktande luktolägenheterna som skarvkolonin har gett upphov till.

I beslutet sägs också att åtgärderna måste avslutas om det totala antalet häckande par inom fiskeområdet minskar till under 500 par.

Beslutet ger också lov att skjuta högst 30 skarvar per år, men endast i närheten av yrkesfiskares fångstredskap i Pjelaxfjärden.

- Det är närmast fråga om skrämselskjutning, säger Westberg.

Westberg konstaterar att NTM-centralen i sitt beslut hänvisat till Västerbottens länsstyrelses beslut från 2015 där man konstaterar att skyddsjakt är ett väldigt arbetsdrygt sätt att minska på skarvpopulationen.

Tidningen Syd-Österbotten var först med nyheten.

Diskussion om artikeln