Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

I dag träder Finland in i rymdåldern: Finskt företag skjuter upp satellit och Niinistö undertecknar rymdlag

Från 2018
Uppdaterad 12.01.2018 08:24.
Solen tittar fram bakom jorden.
Bildtext Arkivbild.
Bild: welcomia.com/Mostphotos

I dag träder Finland in i rymdåldern. President Niinistö ska underteckna landets första rymdlag och ett finskt företag har skjutit upp Finlands första kommersiella satellit.

Den finska ICEYE-X1-satelliten sköts tidsenligt upp klockan 6 på fredag morgon med en PLSV-raket. Allt gick enligt planerna och satelliten sattes i sin omloppsbana utan problem.

Ett allseende öga på himlen, det vill startupföretaget Iceye bli. Det finska företaget, som fick sin början i Aalto-universitetets satellitverkstad, har utvecklat en helt ny sorts radarsatellit.

Företaget strävar efter att skapa en helhet av tjugo små satelliter som kan förmedla bildmaterial från vilket ställe som helst i världen, vid alla dygnets tidpunkter.

Iceyes första satellit sköts upp i rymden från Indien. ICEYE-X1 fick skjuts till sin omloppsbana av en PLSV-raket vars uppgift i första hand är att föra Indiens nationella forskningssatellit upp i rymden.

17 andra små satelliter fanns också med i bagaget.

En ska bli 20

ICEYE-X1, som till slut ska sväva på 500 kilometers höjd, är den första kommersiella finska satelliten.

Den ska få sällskap av två satelliter till innan årets slut, och före år 2020 ska en konstellation bestående av 20 små satelliter cirkla runt jorden.

- För att kunna få bildmaterial från vilket ställe som helst på jordklotet inom i medeltal tre timmar behövs tjugo satelliter. För att bli snabbare än alla andra på att samla ihop information behöver vi tre satelliter, säger Pekka Laurila som är Iceyes ekonomichef och en av företagets grundare.

Raket skjuts upp i Indien.
Bildtext PSLV-C31-raketen på bilden sköts upp i januari 2016. Raketen som tar med sig den finska satelliten är också av modellen PLSV, alltså Polas Satellite Launch Vehicle.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Iceye är inte det första företaget som erbjuder visuell data med hjälp av små satelliter. Det är ändå det första företaget vars radarsatelliter lovar leverera information oberoende av väder och tid på dygnet.

Det här efterfrågas bland annat inom sjöfarten. Företagets första finansiering kom därför från utvecklingscentret för teknologi och innovationer, Tekes, i samband med Arktiska hav-programmet. Därifrån kommer också företagets namn.

- Namnet Iceye kommer från isdatatjänsten som sjöfarten använder. Där är det essentiellt att vi kan leverera data pålitligt och framförallt snabbt, säger Laurila.

Andra kunder finns bland annat inom oljeindustrin och inom försäkringsbranschen.

De små satelliternas tidsålder

Rymden har snabbt blivit till ett nytt affärsområde. Både det att privatföretag som SpaceX och Virgin Galactic har fötts samt det att utvecklingen av små satelliter har gått framåt har bidragit till det här.

Fast antalet uppskjutna raketer har ökat bara lite så har ändå antalet satelliter de fraktat vuxit explosionsartat. Som mest kan en satellit frakta över hundra små satelliter upp i omloppsbana.

Det finns ett kilopris på att skjuta upp föremål i rymden, vilket gör lätta satelliter till ett lockande alternativ.

Iceyes satellit väger cirka 70 kilo medan Europeiska rymdorganisationens forskningssatellit Sentinel väger över två ton. För samma pris som man skjuter upp Sentinel kan man alltså skicka up ett trettiotal ICEYE-X1.

Det finns ett kilopris på att skjuta upp föremål i rymden, vilket gör lätta satelliter till ett lockande alternativ

Vanligtvis tar det tolv dagar för en fotograferingssatellit att åka jorden runt och komma tillbaka till sin position för att fotografera sitt objekt.

För ESA:s två Sentinel-satelliter tar det som högst sex dagar att ta sig till rätt ställe för att fotografera något visst objekt. De kan inte följa med händelser i realtid.

Små satelliter vinner snabbhetstävlingen med sin mängd. De billiga små satelliterna bildar konstellationer där åtminstone en satellit alltid är nära objektet man vill fånga på bild.

Rymdstaten Finland

Finland blev en rymdstat förra våren då nanosatelliten Aalto-2, som utvecklats vid Aalto-universitetet, sköts upp i rymden. Som del av ett internationellt samarbete registrerades satelliten i Belgien.

Några månader senare var det dags för satelliten Aalto-1 att åka iväg. Den blev den första satelliten som är både byggd och registrerad i Finland.

Den finländska rymderövringen blev ett ämne för förvaltningen i början av förra året.

På initiativ av näringslivsminister Mika Lintilä började en arbetsgrupp arbeta på att ta fram finsk rymdlagstiftning i januari förra året.

Illustration av Aalto-1 satelliten
Bildtext Aalto-1-satelliten.
Bild: Aaltouniversitetet

Till skillnad från till exempel Danmark och Sverige har Finland från förut ingen lagstiftning som gäller rymden.

Den nya lagen ska staka ut klara riktlinjer för den finska rymdfarten. Den sätter upp vissa förutsättningar för företag som tillverkar raketer.

Dessutom bildas ett satellitregister dit också redan uppskjutna satelliter läggs till.

Det är relevant för Finland att ha en egen rymdlag, eftersom staten enligt internationell rymdlag ansvarar för alla rymdföremål och -apparater som aktörer från det egna landet har sänt ut i rymden.

Staten måste kunna försäkra sig om att rymdföretaget vet vad de håller på med

Jaan Praks, Aalto-universitetet

Den finska staten har alltså ansvar för alla satelliter som finländska företag skjuter upp. Om satelliterna krockar med varandra eller faller ner och orsakar skada så är det staten som måste reda ut saken.

Enligt Jaan Praks från Aalto-universitetet, som varit med om att förbereda rymdlagen, är det därför viktigt att staten vet vem som bygger satelliter och till vilken omloppsbana de skjuts upp.

- Staten måste kunna försäkra sig om att rymdföretaget vet vad de håller på med, säger Praks.

Egen rymdadministration nästa?

Rymdlagen gör situationen klarare i branschen, men den finländska rymdadministrationen är ännu utspridd i olika ministerier.

I slutet av förra året föreslog kommunikationsministeriet att Finland borde få en egen rymdadministration. Liknande "mini-Nasan" finns redan i bland annat Sverige och Norge.

Jaan Praks understöder idén.

- Det börjar redan nu finnas så pass mycket rymdverksamhet att vi definitivt behöver en enhet som har överblick över hela branschen och kan organisera arbetet, säger Praks.

Satelliten Aalto-1 skickade sina första bilder till jorden den 24 juli 2017.
Bildtext Ett nätverk av ICEYE-satelliter ska låta användarna få tillgång till bilder varifrån som helst närsomhelst.

Den tidigare bristen på lagstiftning och den splittrade administrationen hindrade inte de unga finländarna från att försöka nå stjärnorna.

- Vi är ett high tech-startupföretag som har det bästa teamet i branschen. Vårt mål är att omsätta miljarder. Det hör till branschens natur att då man skapar en ny marknad så tar man också över hela den marknaden, säger Laurila.

Artikeln baserar sig på Suomi siirtyy avaruusaikaan – presidentti allekirjoittaa avaruuslain samalla, kun ensimmäinen kaupallinen suomalaissatelliitti asettuu kiertoradalleen skriven av Teemu Hallamaa.

På andra språk

Diskussion om artikeln