Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nico Rönnberg: ”Man kan inte bara blicka framåt utan måste prestera på vägen"

Från 2018
Uppdaterad 11.01.2018 23:06.
Nico Rönnberg
Bildtext Nico Rönnberg.
Bild: Tomi Hänninen. All rights reserved.

Efter en paus på 14 månader och nio dagar lyckades Finlands herrlandslag vinna en tävlingsmatch i handboll då de blåvita slog Luxemburg med 30–25. En efterlängtad seger som ändå inte fick matchens två bästa spelare att hoppa i taket av lycka.

Det såg ännu mörkt ut långt in i andra halvlek då Luxemburg ledde VM-kvalmatchen i Vanda med 19–16. Finland skärpte sig och under de 20 sista minuterna fanns endast ett lag på planen.

– Vi höll oss lugna trots att vi låg under med tre mål. Sen byggde vi upp flera fina anfall och vann en period på dryga tio minuter med 9–2, säger Nico Rönnberg till Yle Sporten efter matchen.

Senast Finland handbollsherrar firade en kvalseger var 2.11.2016. Den gången slog Finland Österrike på bortaplan. Nico Rönnberg erkänner att det mot Luxemburg inte fanns andra alternativ än en hemmaseger.

– Kanske den här segern inte var så viktigt för mitt självförtroende men för våra nyare killar var det här en oerhört välkommen triumf. Man kan inte bara blicka framåt utan måste prestera på vägen, konstaterar Rönnberg som syftar på landslagets huvudmål att nå EM-slutspelet 2020.

Hur var ditt mående jämfört med förra torsdagens hemmamatch mot Slovakien?

– Mot Slovakien kändes det faktiskt helt ok men alla andra sa att jag såg blek ut. Visst missade jag skott som jag inte brukar och idag löpte spelet betydligt bättre.

Rönnberg om Helanders missade straff: "Det var sista gången"

Nico Rönnberg var matchens bästa målskytt med tolv fullträffar. Benjamin Helander som stod för fem mål i andra halvlek var tillsammans med Rönnberg lagets viktigaste spelare då Finland vände på underläget.

På lite under tio minuter lyckades han sätta bollen fem gånger i motståndarens mål.

– Visst var det skönt att ta den här segern. Efter svackan med tre raka förluster ger det här motivation inför fortsättningen, säger Benjamin Helander efter sin sjätte seniorlandskamp.

Kände du dig frustrerad då du fick vänta till den 40:e matchminuten före du fick komma in på planen?

– Som tävlingsmänska vill man ju spela. Klart man blir lite besviken men det är tränarens uppgift att bestämma vem som spelar. Sen var det roligt att komma in och få mycket ansvar. Jag är riktigt nöjd.

Chefstränaren Kaj Kekki har betonat att den 180 centimeter långa och 71 kilogram tunga Helander väger aningen för lätt i de hårda internationella matcherna.

– Kekki har sagt att jag inte fysiskt räcker till mot de större motståndarna. Han vill inte att jag ska skada mig fast jag själv tycker att jag fysiskt klara mig ok. Sen måste vi komma ihåg att Teemu Tamminen är en jätteduktig kantspelare, säger Helander om den tuffa konkurrenssituationen på vänsterkanten.

Helander satte fem av sina sex avslut efter att han kom in vid ställningen 17–19. Enda missen kom från straffpunkten då han prickade stolpen.

– Klart jag skulle ha önskat att jag satt den då jag fintade bort målvakten, men den här gången gick bollen i stolpen.

En straffmiss som även Nico Rönnberg noterade.

– Jag lät Benjamin ta två straffar men han missade den andra så det var sista gången, skämtade Rönnberg efter landslagets öppningsseger i VM-kvalet.

Annars var Rönnberg nöjd med Helanders prestation.

– Han är ju en spjuver med en bra blick för spelet. I första halvlek fick vi nästan inga bollar till vänsteryttern, men i andra halvlek gick det bättre. Jag hittade honom några gånger och han kan vara nöjd med sin insats.

Ni slog Luxemburg med fem mål. Hur mycket serpentiner kan ni kasta upp i luften?

– I princip inga. Det här är en match vi skall vinna. Vi har inte presterat i de tidigare drabbningarna så vi har inte förtjänat några festligheter. Det gäller att fortsätta att kriga på för att få fler segrar i framtiden, avslutar Benjamin Helander.

Finland avslutar VM-kvalet med att möta Ryssland i Kazan på lördag.

Diskussion om artikeln