Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU:s fattigaste och mest korrupta land tar över EU-styret – Bulgariens EU-ordförandeskap har inletts officiellt

Från 2018
Bulgariens EU-minister Lilyana Pavlova, Europeiska rådets ordfröande Donald Tusk och Bulgariens premiräminister Bojko Borisov
Bildtext Bulgariens EU-minister Lilyana Pavlova, Europeiska rådets ordfröande Donald Tusk och Bulgariens premiärminister Bojko Borisov.
Bild: EPA/KRUM STOEV

Det följande halvåret är det Bulgarien som för första gången tar över EU:s ordförandeskap. Den bulgariska regeringen ska leda förhandlingarna i ministerrådet, där EU-ländernas regeringar fattar beslut. I Bryssel frågar sig många ifall Bulgarien lyckas nå enighet i de många politiskt känsliga frågorna som nu väntar på en lösning.

Europahymnen var ett av de musikstycken som framfördes när Bulgarien på onsdag kväll i en ceremoni på nationalteatern i huvudstaden Sofia officiellt inledde sitt halvår långa EU-ordförandeskap.

"Tillsammans står vi starka" är den bulgariska regeringens motto för landets EU-ordförandeskap.

Bulgarien vill under sitt ordförandeskap föra västra Balkan närmare EU.

Premiärminister Bojko Borisov säger att landet också vill förbättra EU:s relation till Turkiet.

Tuffa EU-förhandlingar väntas i vår

De följande sex månaderna kommer EU:s ministerråd att behandla flera politiskt känsliga frågor.

Som hur EU-länderna ska förhålla sig till den polska regeringen som tummar på rättstatsprincipen. Också EU:s asylpolitik väntar på en bestående lösning.

Ingen lätt uppgift väntar Bulgarien som blev EU-medlem 2007 och för första gången tar över det roterande ordförandeskap i EU.

Bulgarien vill vara del av Schengen och eurosamarbetet

Bulgarien är EU:s mest korrupta och fattigaste land och därför övervakas det noggrant av EU-kommissionen.

Bulgarerna har redan länge velat bli medlemmar av EU:s passfria Schengen-zon och av euroområdet.

EU-kommissionen ordförande Jean-Claude Juncker fick rungande applåder när han i sitt tal på öppningsceremonin menade att tiden börjar vara mogen för Bulgarien att bli fullfjädrad EU-medlem.

- Jag vill se Bulgarien i både Schengen och i euron, kommissionen jobbar för det.

Tusk: "Thrakiska krigare hade haft respekt för Borisov"

Största applåderna under fick ändå Europeiska rådets polska ordförande Donald Tusk som höll sitt tal på bulgariska.

Tusk sade skämtsamt att det bulgariska EU-styret utan tvekan blir en succé speciellt när landet har en premiärminister vars tuffa utstrålning skulle ha gjort thrakiska krigare rädda.

Bulgariens storväxta premiärminister Bojko Borisov som har svart bälte i karate och tidigare jobbat som livvakt menade att det var det bästa talet han hört på länge.

En helt annan fråga är ifall Bulgariens politiska muskler är tillräckliga för att ena medlemländerna i flera svåra frågor. I Bryssel är många EU-länders diplomater skeptiska.