Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump vill inte besöka Storbritannien av rädsla för protester - anklagar Obama

Från 2018
Uppdaterad 12.01.2018 09:43.
Donald Trump och Theresa May träffades under Natotoppmötet i maj i fjol med utrikesminister Rex Tillerson i bakrgunden
Bildtext Donald Trump och Theresa May träffades under Natotoppmötet i maj i fjol med utrikesminister Rex Tillerson i bakgrunden.
Bild: EPA/THIERRY CHARLIER / POOL

USA:s president Donald Trump har igen ställt in ett planerat besök i Storbritannien av rädsla för omfattande protester.

Trump skulle göra ett arbetsbesök i London i februari för invigningen av USA:s nya ambassad, men det är i stället utrikesminister Rex Tillerson som åker till Storbritannien nästa månad.

Tidningen the Guardian skriver att Trump var oroad över väntade omfattande protester och att han därför inte genomför sitt arbetsbesök och ett planerat möte med premiärminister Theresa May.

Theresa May som i fjol vad den första utländska regeringschefen som träffade Trump i Vita huset, bjöd in Trump på statsbesök men besöket blev aldrig av på grund av befarade protester.

Den amerikanska presidentens första utlandsresa har traditionellt varit antingen till Kanada eller Storbritannien men Trump åkte i stället till Saudiarabien under sin första utlandsresa i fjol våras.

USA:s nya ambassad i London har kostat över 800 miljoner euro
Bildtext USA:s nya ambassad i London har kostat över 800 miljoner euro
Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN

Bortförklaring av Trump

Trump förklarade själv på Twitter varför har inte åker till London.

Enligt Trump är orsaken att han inte tyckte om att hans företrädare Barack Obama sålde den gamla ambassaden alltför billigt.

Han anser att det var en dålig affär eftersom USA nu har byggt en ny ambassad för en miljard dollar (830 miljoner euro) på ett ställe som är mer avlägset än tidigare.

Inget möte med drottningen

Den brittiska regeringen föreslog i stället att Trump skulle göra ett kort arbetsbesök då han också kunde träffa drottning Elizabeth under mer informella former, men även den planen har alltså skrinlagts för tillfället.

Den konservativa regeringen är i en svår sits, särskilt efter att Trump hänvisade till den högerextrema brittiska organisationen Britain first på Twitter i slutet av förra året.

Theresa May och den brittiska regeringen reagerade ursinnigt och den brittiska ambassadören i Washington tog upp frågan direkt med Vita huset.

Aktivister protesterade mot Trump och May under G7-toppmötet i Taormina  i fjol
Bildtext Aktivister protesterade mot Trump och May under G7-toppmötet i Taormina i fjol
Bild: EPA/ETTORE FERRARI

USA:s Londonambassadör Woody Johnson försäkrar ändå att relationerna med Storbritannien är utmärkta trots Trump.

- Presidenten och premiärministern har ett mycket, mycket gott förhållande. Jag vet att presidenten beundrar och har stor respekt för premiärministern, säger Johnson.

- Mitt och presidentens jobb är att skydda amerikaner. Han gör sitt bästa, tillade ambassadören.

Handelsavtal i bakgrunden

Theresa Mays regering är mån om att upprätthålla goda förbindelser med Trumps administration eftersom man hoppas på ett förmånligt bilateralt handelsavtal med USA efter det brittiska utträdet ur EU.

Boken "Fire and Fury" som skildrar Trumps första halvår som president har väckt stor uppmärksamhet världen över och givetvis även i Storbritannien.

Trump beskrivs i boken som mentalt oförmögen att handskas med presidentens krävande uppgifter men May har tagit avstånd från boken.

Hon sade i en första kommentar att anklagelserna mot Trump inte kan tas på allvar och att Trump "fattar sina beslut med tanke på USA:s intressen."

Trump skall den här månaden besöka det årliga ekonomiska mötet i Davos, och många befarar att han kommer att skälla ut så kallade globalister och miljardärer som deltar i mötet.

Årlig hälsokontroll

Trump skall på fredag genomgå en årlig hälsokontroll men hans mentala tillstånd kommer inte att undersökas, trots att så många amerikanska politiker har krävt det.

Vita huset har lovat att informera om resultaten men kritikerna befarar att man inte kommer att få en fullständig bild av hans hälsa eller om han eventuellt lider av något slag av neurologiska problem eller senilitet.

Presidenten kan i princip avsättas om hans hälsa inte tillåter honom att utföra sina uppdrag men i praktiken anses chansen vara minimal att regeringen och vicepresidenten beslutar att avhålla honom från sin tjänst.

Diskussion om artikeln