Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya yrkesgrupper måste jobba på obekväma tider för att samhället ska gå runt 24/7

Från 2018
Uppdaterad 12.01.2018 18:08.
Katja Limmer arbetar natt på Prisma i Kaari i Helsingfors.
Bildtext Katja Limmer arbetar natt på Prisma i Kaari i Helsingfors.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Tack vare skiftarbetare fungerar vårt samhälle dygnet runt, men de som gör arbetspass under alla tider av dygnet är beroende av att också annan service fungerar dygnet runt.

Vid köpcentret Kaari i Gamlas i Helsingfors har landets största Prisma nu varit öppen dygnet runt i snart ett år.

Klockan närmar sig fem på morgonen och nattarbetarnas arbetspass håller på att ta slut.

Katja Limmer har gjort enbart nattarbete sedan hon var ung. Vid Prisma i Kaari har hon lett nattarbetargruppen sedan i höstas. Hennes dygnsrytm skiljer sig från de flesta andras.

Fastän det handlar om samma åtta timmars arbetsdagar som många andra har så är det psykiskt tyngre att arbeta på natten

Katja Limmer

- Jag är hemma vid sextiden på morgonen, säger Limmer. Då tar jag ut hunden och så försöker jag komma i säng senast vid åtta. Jag försöker sova mellan åtta och fyra.

- Oftast jobbar jag fem nätter i följd, och så har jag ett par nätter ledigt, säger hon. Fastän det handlar om samma åtta timmars arbetsdagar som många andra har så är det psykiskt tyngre att arbeta på natten.

Öppethållningstiderna fria för två år sedan

Lagstiftningen om öppethållningstider ändrades för två år sedan. Då blev det tillåtet att hålla öppet när som helst.

I mars i fjol blev Prisma i Gamlas den första hypermarketen som är öppen hela tiden. Numera har S-gruppen ett fyrtiotal butiker som är öppna dygnet runt.

På servicearbetarnas fackförbund Pam säger forskningschef Antti Veirto att det är S-gruppen som ligger i framkant med att hålla öppet dygnet runt.

Den handelsmannastyrda K-gruppen och Lidl verkar inte vara lika intresserade av möjligheten.

På S-gruppen säger man att dygnet runt-öppet är här för att stanna, eftersom man har märkt att försäljningen ökar kvällstid och veckoslut.

Framför allt andra yrkesgrupper som arbetar i skift är tacksamma över att butikerna är öppna också kvällar, nätter och helger.

Ingen sysselsättande effekt

När öppethållningstiderna blev fria hette det att det skulle ha en sysselsättande effekt, men så ser det inte ut att ha gått.

- En undersökning i fjol visar att fler människor anser att jobb inom handeln inte passar för småbarnsföräldrar, säger Veirto. Många tänker sig att jobb inom handeln passar under ett tillfälligt skede i livet, men därifrån söker man sig sedan vidare.

Kvälls- och veckoslutsarbete blir allt vanligare

Satu Ojala

Arbetslivsforskare Satu Ojala vid Tammerfors universitet säger att den klassiska modellen att jobba mellan åtta och fyra håller på att förändras, också inom andra branscher än handeln.

- Kvälls- och veckoslutsarbete blir allt vanligare, säger Ojala. Det kan vara både positivt och negativt, beroende på hur frivilligt det sker.

Tidigare gällde obekväm arbetstid bara vissa yrkesgrupper

Tidigare var det bara vissa yrkesgrupper som redan från början var införstådda med att arbetet pågår vilken tid som helst på dygnet. Det gällde till exempel brandmän, läkare och annan vårdpersonal, restaurangarbetare, industriarbetare och chaufförer.

Nu har det blivit vanligare med skiftarbete också inom andra branscher, inte bara inom handeln.

Logo för Nordea bank
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Inom bank- och försäkringsbranschen pågår just nu en tvist om vem som ska bestämma vem på bankerna som arbetar på veckosluten.

Inför vårdreformen funderar också den offentliga vårdbranschen på mer flexibla och kundvänliga öppethållningstider.

Det kommer att kosta mer i form av lönetillägg, och kräva mer flexibilitet av vårdpersonalen. Å andra sidan kan dyra maskiner användas med effektivt.

För en del människor passar det här bra, för andra sämre. Arbete på kvällar, nätter och veckoslut passar till exempel många unga och studerande. Det ger mer betalt, och det kan vara en chans att få in en fot i arbetslivet.

För småbarnsföräldrar igen kräver arbetstider dygnet runt att det också finns möjlighet till dagvård dygnet runt.

När kraven och takten inom arbetslivet ökar, så är det numera omöjligt för många att sköta sina personliga ärenden under arbetstid.

Det innebär att också hälsostationer och ämbetsverk måste hålla öppet på kvällar, och åtminstone erbjuda någon form av chattservice på veckosluten.

Artikeln baserar sig på 24/7-yhteiskunta teettää yhä enemmän töitä poikkeuksellisina aikoina – "On henkisesti raskaampaa tehdä yötä" skriven av Suvi Vesalainen.

Korrigering 12.1.2018: Ursprungligen stod det att öppethållningstiderna blev fria för ett år sedan. Det korrigerades till två år.

Diskussion om artikeln