Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Amatörtandläkare, clown, lärare, vän och pappa för HIV-smittade barn

Från 2018
Ett indiskt barnhemsbarn trycker ihop Rockys underläpp.
Bildtext Rocky Braat med två av barnen på barnhemmet.
Bild: Steve Hoover

Amerikanska Rocky Braat drömde om att bli en framgångsrik grafisk designer när han en sommar mer eller mindre av en slump åkte till Indien. Han stannade kvar för att hjälpa HIV-smittade barn, kanska på grund av sin egna barndom. Dokumentären Bloodbrother berättar hans historia.

I början av resan var han en desillusionerad turist men när han träffade en grupp barn med HIV stannade han kvar och beslöt sig för att viga sitt liv till dem.

Dokumentären är en berättelse om stark kärlek och att ge sitt liv till de mest utstötta.

Rockys egen uppväxt har inte varit enkel. Han växte upp med en missbrukare till mamma, våldsam styvpappa och visste inget om sin biologiska pappa innan hann fyllde sju. De egna dåliga familjebanden gjorde att de utsatta barnen blev hans kall.

Till skillnad från andra volontärer som passerar i de HIV-smittade barnens liv blev Rocky kvar. Trots stora utmaningar visar sig hans lekfullhet och hängivenhet bli en ovärderlig tillgång för de som inte har mycket hopp.

Att balansera mellan liv och död är vardagsmat för barnen och deras familjer.

Rocky Braat vårdar ett hiv-smittat barn.
Bild: Steve Hoover

De gav mig sina hjärtan, jag gav dem mitt. Jag ville till mina barn. Jag kunde inte ta dem ur situationen, men jag kunde flytta dit.

Rocky Braat om första tiden i Indien

Steve Hoover, studiekompis med Rocky, reser till indiska delstaten Tamil Nadu där han vistats de senaste fem åren. Barnhemmet här har blivit ett nytt hem.

Faktum är att barnen behöver honom, men han behöver också dem. ”Rocky anna” kallas han av barnen vilket betyder ”storebror” på Tamil.

Omständigheterna Rocky lever i är spartanska och dieten består främst av ris, han bor i en hydda som råttorna gärna besöker och det är ständiga problem med visum.

Han lider tillsammans med barnen. På morgonen räknar han deras tabletter. Han är amatörtandläkare, clown, lärare, vän och pappa för barnen.

Och de är kanske de ända barn han någonsin kommer att få.

Se trailer för dokumentären på Youtube

Orginaltitel: Blood Brother (USA, 2014)
90 dagar på Yle Arenan

En dokumentär av Steve Hoover.

Diskussion om artikeln