Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Handbollsdamerna i Karislaget BK-46 har byggt upp försvarsspelet

Från 2018
Handbollsspelare Pamela Degerman från Karislaget BK-46.
Bildtext Pamela Degerman är äldst i BK-46 damlag i handboll.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

I morgon fortsätter FM-serien i handboll för damer efter julpausen. Med ett förbättrat försvarsspel ska Karislaget BK-46 möta Åbo IFK i Samppalinna bollhall i Åbo.

I höstas förlorade Karislaget med siffrorna 19-25 mot Åbo IFK i hemmahallen. Enligt Pamela Degerman, som hör till de bärande krafterna i BK-46, gäller det att koncentrera sig på det egna spelet.

- Vi går in för att vinna Åbo. Vi ska spela vårt eget spel och inte fundera på vad det står på ryggen på spelaren som är emot oss, säger Degerman.

Karislaget femte i tabellen

Totalt åtta lag är med i FM-serien där tabellen är haltande då lagen har spelat olika antal matcher.
I damernas FM-serie i handboll finns det fem till sex matcher kvar.

BK-46 ligger för tillfället på en femte plats i serietabellen. I grundserien återstår fyra matcher för BK-46 och målet är att nå det övre slutspelet.

Till det övre slutspelet går de fyra bästa lagen medan de fyra sämre lagen fortsätter i den nedre slutserien.

Skadade spelare

Degerman har i många säsongers tid varit sitt lags bästa målskytt. Hon har också varit FM-seriens bästa målskytt många säsonger.

- Vår säsong har varit hackig på hösten. Vi har förlorat matcher som vi borde ha vunnit. Att spelare har fått skador har påverkat vårt spel. Vi har varit tvungna att hitta nya lösningar på spelplatser, säger Degerman.

Trots motgångarna ser Degerman att laget har utvecklats.

- Försvarsspelet har blivit bättre och det såg vi på träningsmatcher i Sverige. När serien körde igång var vårt försvarsspel som bortblåst men det har vi fått uppbyggt. Det har fungerat bättre för varje match som har gått före julpausen.

Strax innan julpausen skadade sig två av lagets viktiga spelare. Sirja Lassinharju-Heinonen och Anu Riksman är på grund av knäskador borta resten av säsongen.

Hur viktiga spelare är Lassinharju-Heinonen och Riksman för laget?

- Att de inte är med är stora förluster. Lassinharju-Heinonen har varit med i öppningssexan förra säsongen och hon har gjort många mål. Riksman kom med på hösten och hon har kommit bra in i laget, säger Degerman.

Degerman skadade sig under förra säsongen och missade många matcher men nu har hon varit med igen.

- Det är skönt när man inte ensam har ansvaret att man måste göra mål. Vi har haft mera bredd i laget. Jag tycker om min roll nu. Vi har flera som vågar ta ansvar och så ska det vara.

- Fast jag bommar tio skott skjuter jag oberoende. Jag är äldst i laget och vågar göra det.

Tungt vägande matcher kvar

I grundserien möter BK-46 ännu topplaget Dicken i hemmahallen, Sjundeå IF på bortaplan och Vandalaget Atlas i Karis.

- Matcherna är otroligt viktiga. Mot Dicken ska vi koncentrera oss på att spela vårt bästa spel. I matcherna mot Sjundeå och Atlas gäller det att plocka poäng, säger Degerman.

Yle Vega Västnyland

Spela upp

Diskussion om artikeln