Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Köldgraderna får tummen upp av skogsbrukare i Östnyland – men skogen har ännu inte frusit tillräckligt

Från 2018
Granar som odlas i skogen
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Den senaste veckan har bjudit på köldgrader i Östnyland, och det gör det lättare för skogsbrukare att få ut sitt virke ur skogen. Men vädret borde bli ännu kallare för att en ordentlig tjäle ska bildas.

Det har varit köldgrader i några dagar nu. Revirinstruktör Ove Simosas på Skogsreviret i Borgå säger att det är klart positivt med tanke på att skogsägarna ska få sitt virke ut ur skogarna.

Vägarna som leder bort från skogen har hunnit frysa under de senaste dagarna.

– Nu hoppas vi på att det kalla vädret håller i sig, så att vi åtminstone har vägnätet säkrat. Men har man skogsvägar som ska användas lönar det sig att trampa dem så att de fryser bättre, säger Simosas.

Däremot har det inte varit tillräckligt kallt för att skogen skulle ha hunnit frysa. Också där borde man trampa vägarna för att de ska frysa ordentligt. Enligt Simosas är det till nytta för kommande avverkningar.

revirinstruktör Ove Simosas
Bildtext Ove Simosas.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Hur ser skogsbrukarens idealväder ut just nu?

– Vi vill inte ha snö innan det har varit en kallperiod först. Det skulle vara det bästa och rädda vintern för oss, säger Ove.

Ordentliga minusgrader behövs

För att skogen ska frysa och en ordentlig tjäle bildas borde det vara -15 grader i tre, fyra nätter. Då skulle vintern bli ganska normal vad skogsbruket anbelangar.

Enligt tiodygnsprognosen ser det inte ut att bli någon ordentlig köldknäpp i Östnyland. Däremot ska det snöa under den kommande veckan. Om prognosen håller i sig betyder det mer jobb och planering för skogsbrukare.

– De markägare som har traktor borde vara ute och köra ofta så att de får en utkörningsväg trampad innan snön kommer. Det som har frusit en gång fungerar sedan hela vintern.

Jag hoppas att vägarna är frusna ända till påsk nu. Det ger en möjlighet att köra bort virket på ett vettigt sätt under den tid som kräver vinterföre

Ove Simosas

Simosas hoppas ändå fortfarande på att det ska bli någon kall vecka eftersom det skulle behövas.

– Det ser dåligt ut i januari men man måste vara optimist.

Om vädret fortsätter så här och det inte blir en ordentlig tjäle, hur påverkar det skogsägarna ekonomiskt?

– Det betyder att vi inte kommer åt en hel del av markerna. Vi tar hänsyn till skog och mark och ingen vill köra sönder jorden och laga för stora spår fastän tekniken är bra i dag, säger Ove Simosas.

Dyrare papper och virke för konsumenter

Skogsbruket skulle vara i stort behov av en ordentlig vinter. Enligt Simosas borde det vara vinter tre, fyra månader om året, men minimum är två, tre månader. Nu ser det ändå ut som om vintern blir kort.

– Jag hoppas att vägarna är frusna ända till påsk nu. Det ger en möjlighet att köra bort virket på ett vettigt sätt under den tid som kräver vinterföre.

Problemet gäller inte bara Östnyland, utan hela södra Finland. Dessutom drabbas hela skogsindustrin, som har ett behov av dagliga virkesmängder.

Nu får man leva från hand till mun, säger Simosas. Och i värsta fall kan konsumenterna börja märka av det milda vädret i form av dyrare papper och virke.

– Blir den här vintern dålig så kan vi inte lappa hålet som uppstod under hela hösten. Det är ett stort orosmoment för oss alla.

Eurona behövs

I en tidigare intervju för Yle Östnyland sa jordbrukare Erik Oljemark i Borgå att många jordbrukare i Borgå också äger skog.

På grund av den ekonomiska krisen inom lantbruket skulle det vara viktigt för jordbrukare att kunna avverka en del skog för att få extra inkomster.

Virkeshög i Tenala.
Bild: Yle/Marica Hildén

Ove Simosas håller med om att skogsägarna drabbas hårt. Arbetet borde kunna skötas i en jämnare ström.

–Just på vintern då föret är som bäst gör man de stora ingreppen och avverkar flest kubikmeter. Eftersom det är dåliga tider både inom jord- och skogsbruket så kommer det nog att synas. Eurona skulle behövas.

Simosas säger ändå att det alltid finns en osäkerhetsfaktor då man jobbar med naturen. Skogsbrukarna kan bara göra så gott det går, fastän de är väl medvetna om de problem milda vintrar och regniga somrar för med sig.

Östnyland på 20 minuter: 12.1.2018: Dålig vinter för östnyländska skogsägare och drömmen om en hall för snöbollskrig

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln