Strulet med skolskjutsen fortsätter - Amandas son kom hem 35 minuter för sent första skoldagen
Strulet med skolskjutsarna för barn med specialbehov till Zacharias Topeliusskolan har pågått i flera år. Helsingfors stad har lovat att följa upp hur väl taxibolaget sköter tjänsterna men för föräldrarna är det svårt att tro att tilliten skulle återvända.
På vårterminens första skoldag fick Amanda Löfman ett textmeddelande från skolan att hennes sons skolskjuts hade startat.
Taxiresan hem skulle ta 15 minuter. När hennes son inte kommit hem efter en halvtimme ringde hon taxibolaget och möttes av en telefonkö och inget svar och oron växte.
Man blir så orolig när man inte vet var ens barn är och inte får tag på vare sig chauffören eller taxibolaget.
Amanda Löfman
När taxin slutligen anlände var det 35 minuter senare än beräknat.
Löfmans son ska uttryckligen vara det barn som släpps av först. I stället fick han sitta kvar på taxin medan de andra barnen skjutsades hem.
Under höstterminen har det här hört till vardagen för föräldrar till barn med specialbehov vid Zacharias Topeliusskolan i Helsingfors.
– Man blir så orolig när man inte vet var ens barn är och inte får tag på vare sig chauffören eller taxibolaget.
Barn har lämnats vid fel adresser, skjutsarna har varit försenade och kommunikationen med taxibolaget har lämnat mycket att önska.
Skolskjutsarna köps in av sektorn för fostran och utbildning i Helsingfors stad och sköts av taxibolaget Kajon.
Deras ursäkter har varit att det är nya chaufförer eller att det inte finns resurser.
Amanda Löfman
Yle Huvudstadsregionen har rapporterat om problemen vid upprepade tillfällen.
Innan jullovet beslöt Helsingfors stad att ge taxibolaget en sista chans, och att skolskjutsarna noggrant skulle dokumenteras under vårterminen.
– Vi följer med situationen veckovis. Förra veckan var det ett par situationer som vi har bett skolan och leverantören förklara, säger inköpschef Päivi Koskinen vid Helsingfors stad.
Amanda Löfman skickade ett klagomål till taxibolaget, där hon uttryckte att hon inte ville höra några bortförklaringar längre.
– Deras ursäkter har varit att det är nya chaufförer eller att det inte finns resurser. Det duger inte när det är frågan om barn med funktionsnedsättningar och kommunikationssvårigheter. För dem kan det vara mycket traumatiskt att märka att de körs fel eller att det finns osäkerhet i skjutsarna.
Enligt henne har skolskjutsarna varit den största orsaken till stress under höstterminen.
Skjutsen kan förstöra en hel skoldag
Amanda Löfman är inte ensam. Monicka Björkell-Ruhls barn har en medelsvår utvecklingsstörning. Han är känslig för förändringar och de opålitliga skjutsarna gör honom stressad och orolig.
– Det var en stor besvikelse när staden gav taxibolaget en till chans. Vi hade hoppats på att kunna starta året med fungerande skolskjutsar, men här är vi nu, säger Björkell-Ruhl.
Björkell-Ruhls son frågar varje morgon vem som kommer att köra taxin, och de regelbundna förseningarna kan ofta förstöra en hel skoldag.
– Om det är en gemensam samling på morgonen och han kommer i sista minuten så upplever han det som jobbigt och vill inte alls vara med. Det kan förstöra hela dagen. Han känner också av min oro, trots att vi försöker att inte tala om problemen inför honom.
Åtgärderna kommer för sent
Både Löfman och Björkell-Ruhl uppskattar att staden och skolan nu följer upp situationen noggrant för att se till att skjutsarna håller måttet. Löfman tycker ändå att granskningen kommer flera år för sent.
– Under de fyra år Kajon har skött våra skolskjutsar har det funnits problem och redan i början borde det ha följts upp. Det känns som att all den respons vi har gett till taxibolaget har fallit för döva öron, och att ingen tagit ansvar. Skolan har lyssnat på vår oro, men inte Kajon.
Kajons VD Jari Kujala, säger att man hör kritiken, och är medvetna om att servicen måste förbättras under våren, men påpekar att förändringar inte sker genast.
–I den här branschen går det så att vi själva måste se till att våra förare får utbildning för skjuts av specialbarn. Vi vet att det har varit problem under början av terminen, men jag tror att situationen nu kommer att bli bättre, säger Kujala.
Björkell-Ruhl känner att tilliten inte går att reparera.
– Taxibolaget har förstört vår tilltro till skolskjutsar så mycket att det kommer ta länge för oss att kunna lita på dem igen, även om ett nytt bolag skulle ta över.
Löfman håller med.
– Min största oro är att jag från och med februari kommer att jobba eftermiddagar och inte vara anträffbar just den tiden då skolskjutsarna kommer. Skjutsarna måste fungera felfritt ända tills dess innan jag vågar lita på dem igen.
Hur fungerar ditt barns skolskjuts? Hör av dig till Yle Huvudstadsregionens reporter petter.blomqvist@yle.fi.