Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump förnekar citerad rasistisk "skithålskommentar" - medan norrmännen undrar varför de skulle vilja flytta till USA

Från 2018
Uppdaterad 12.01.2018 18:03.
Donald Trump
Bild: AFP / Lehtikuva

Den kommentar som president Donald Trump uppges ha fällt angående andra länder har lett till mycket upprörda kommentarer världen över. Trump själv förnekar att han skulle ha uttryckt sig exakt så.

Enligt The Washington Post sade Trump i går under ett möte med senatorer i Vita huset: "Varför kommer dessa människor från skithålsländer (shithole countries) hit?"

Han hänvisade, enligt tidningen, till länder som Haiti, El Salvador och länder i Afrika. Han fortsatte med att säga: "Varför kan vi inte bara ta in immigranter från - låt oss säga - Norge?"

Presidenten uppges ha fällt kommentaren under ett möte som gällde vilka länders invånare som ska ha rätt att vistas i USA.

Trumps citerade uttalande kom dagen efter att han - med stort nöje - hade träffat den norska statsministern Erna Solberg i Vita huset.

I dag undrar många - både i Norge och USA - på sociala medier varför norrmän skulle vilja flytta till USA.

Trump förnekar uttalandet

I dag på eftermiddagen förnekade president Trump att han skulle ha använt sig av ifrågavarande ordalydelse.

Trump skriver på Twitter att det språk han använde på Daca-mötet nog var hårt men att det här inte var den formulering han använde.

FN:s människorättsorgan fördömer

Trumps påstådda kommentar har väckt vrede på diverse olika håll i USA, också bland republikaner.

Trumps kommentar - om den bekräftas - var chockerande och skamlig och "jag är ledsen, men det finns inget annat ord man kan använda än rasistisk", säger Rupert Colville, talesperson för FN:s människorättsorganisation (OHCHR).

"Det här handlar inte om vulgärt språkbruk, det handlar om att öppna dörren till den värsta sidan av mänskligheten."

Går emot allt accepterat beteende

Ebba Kalondo, talesperson för Afrikanska unionen

Ebba Kalondo, talesperson för Afrikanska unionen, säger att med tanke på det historiska faktum att många människor från Afrika anlände till USA som slavar är Trumps uttalande något som går emot allt accepterat beteende.

- Det här är speciellt överraskande eftersom USA utgör ett globalt exempel på hur migration har skapat en nation som byggts upp av värderingar som är kopplade till mångfald och möjligheter.

- Om han inte avsåg Södra Sudan specifikt så har vi ingenting att säga, säger å sin sida en talesman för landets regering till nyhetsbyrån AP.

Hatet till Obamas rötter sträcker sig nu till en hel kontinent

Sydafrikas oppositionsledare Mmusi Maimane

I Sydafrika meddelade det styrande partiet ANC att Trumps kommentar var extremt anstötlig.

Utrikesminister Jesse Duarte sade att utvecklingsländer nog har problem - och att också USA självt har miljontals människor som inte har arbete och hälsovård - "men vi skulle aldrig nedlåta oss till att komma med så här nedlåtande kommentarer".

Sydafrikas oppositionsledare Mmusi Maimane beskriver Trumps uttalande som motbjudande. Han konstaterar att hatet till Obamas rötter nu sträcker sig till en hel kontinent.

- En perfekt beskrivning av rasism, säger en man i Nairobi till AP.

God morgon från världens bästa skithålsnation

Nyhetsankare i Syadfrika

Det finns också kommentarer där man ger tillbaka med samma mått:

Ett av många sådana exempel är Leanne Manas, nyhetsankare vid Sydafrikas mediebolag, som skriver på Twitter: "God morgon från världens bästa och vackraste "skithålsnation" i världen!!!"

Trumps ointresse för Afrika har skapat oro

Kommentaren som Trump sägs ha fällt sätter samtidigt fokus på den oro som har förekommit angående presidentens bristande intresse för länder i Afrika.

Det finns bland annat många obesatta ambassadörsposter, till exempel i viktiga länder som Sydafrika, Egypten, Kongo och Somalia.

Donald Trump har också tidigare uttryckt sig i negativa ordalag i fråga om den afrikanska kontinenten.

(AP, AFP)

Diskussion om artikeln