Blå framtid vill byta namn på park uppkallad efter "bolsjevikisk tyrann" – Helsingfors stad säger nej
Namnkommittén i Helsingfors vill inte byta namn på Leninparken i Alphyddan. Blå framtids fullmäktigegrupp har gjort en motion om att byta namn på parken eftersom en ”våldsam, bolsjevikisk tyrann inte förtjänar att ha en park uppkallad efter sig i Finlands huvudstad”.
Kultur- och fritidsnämnden behandlar motionen på tisdag och förslaget är att säga nej till en namnändring, vilket motiveras med namnkommitténs utlåtande.
Den blå fullmäktigegruppen i Helsingfors, som består av Sampo Terho och Jussi Niinistö, gjorde i oktober en gruppmotion om att Leninparken ska byta namn till Ukko-Pekkas park.
Förslaget motiveras i motionen med att en ”våldsam, bolsjevikisk tyrann inte förtjänar att få en park uppkallad efter sig i Finlands huvudstad”. I motionen föreslås att parken istället ska heta Ukko-Pekkas park efter president Pehr Evind Svinhufvud, som kallades Ukko-Pekka.
Parken namngavs 1970
Namnkommittén konstaterar att stadsstyrelsen 1970 beslöt att döpa parken i Alphyddan efter Lenin. Då hade det gått 100 år sedan Lenins födelse.
Lenin hade en central roll då den kommunistiska enpartidiktaturen Sovjetunionen uppstod genom revolution. Han var ledare för bolsjevikpartiet och dog 1924.
Enligt namnkommittén är Leninparken som namn lokalhistoriskt betydelsefullt, allmänt känt och etablerat. Kommittén konstaterar att Lenin har en koppling till Helsingfors och har bott på flera adresser i staden.
– Det finns fyra namn som hänvisar till Svinhufvud på Brändö. Det går inte att namnge en plats på annat ställe i staden efter honom, säger Helsingfors stads namnplanerare Johanna Lehtonen.
På Brändö finns Svinhufvudsgränden, Svinhufvudsvägen, Ukko-Pekkas stig och Ukko-Pekkas trappstig.
"Vi byter inte etablerade namn"
Kommitténs centrala linje är att namnen ska vara bestående och ha historiskt djup.
– Vi byter inte etablerade namn. Ingen har Leninparken som bostadsadress och ingen behöver använda det i sitt dagliga liv. Överlag är vi restriktiva med att byta namn som har använts i årtionden, säger Lehtonen.
I motionen motiveras namnbytet med att parken har fått sitt namn efter "en bolsjevikisk tyrann". Har det någon betydelse för namnkommittén att Lenin kan anses kontroversiell?
– Det har vi inte tagit ställning till. När namnet gavs var det enligt den rådande tidsandan. Det är en del av stadens och landets historia.
– När namn föreslås och tas med i detaljplanen utvärderas det. Vi följer FN:s princip om att det måste ha gått fem år sedan personen dött innan hen får en plats uppkallad efter sig. Men när det gäller att ändra namn är det besvärligare.
Det är inte första gången namnet får kritik. 1991 föreslogs också att parkens namn ändras, men stadsfullmäktige sade nej.