Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tummen upp för Kuppis bollhall som handbollsarena

Från 2018
Uppdaterad 15.01.2018 12:34.
ett pojklag spelar handboll
Bild: Linus Hoffman / Yle

Viktor Westerlund, Otso Hesselgren och Truls Lindberg från handbollsklubben Turku HC har just avslutat sin andra träning i den sprillans nya bollhallen i Kuppis, och de har bara positiva saker att säga om den.

– Hallen är mycket större än Samppalinna, så det känns bra att spela här, säger Hesselgren och Lindberg.

– Här är tre planer, och i går var det basketbollsmatch på de två andra planerna. Trots det rymdes vi ypperligt att träna på den tredje planen, säger lagledaren Marina Sabelström.

C04-juniorerna kommer inte att spela några matcher i Kuppis bollhall ännu denna vår, eftersom lagets alla hemmamatcher redan är inplacerade i andra hallar. Men träningarna lyckas bra här, särskilt eftersom juniorerna inte använder klibba, eller handbollsklister.

tre handbollspojkar
Bildtext Viktor Westerlund, Otso Hesselgren och Truls Lindberg
Bild: Linus Hoffman / Yle

– Vi har ju inte börjat använda klibba ännu. Det är först om två år, som vi får använda det, förklarar Westerlund.

Då ungdomarna blir B-juniorer blir bollen större, och då får de börja använda klister. Det gör att de får ett bättre grepp om bollen, kan kasta hårdare skott och ha ett snabbare passningsspel.

– Någon gång har vi på träningar och i Eken Cup i Sverige prövat på att spela med klibbabollar. Man tar mycket enklare i bollen, tycker Hesselgren.

Ingen klibba används

Men idrottare från andra idrottsgrenar har klagat på att klistret fastnar på golvet så att de kan skada sig.

Därför är klistret förbjudet i en del idrottshallar, bland annat i Kuppis nya bollhall. Men det behöver HC Turkus juniorer inte tänka på.

– Vi är så nöjda bara över att den nya hallen blivit klar. Vi har så mycket salturer som vi vill. Jämfört med Helsingfors eller vilken annan ort som helst är det verkligt bra ställt här säger tränaren Teemu Viljanen.

Handbollsföreningen Turku HC är en helt ny förening, då två juniorlag i ÅIFK i våras valde att gå egna vägar. Tvisten handlade om att ÅIFK inte ville fortsätta kontraktet med de tränare som föräldrarna var nöjda med, så istället grundade dessa en ny förening.

Marina Sabelström vill inte diskutera konflikten desto mera i dag, utan nu tittar man framåt. De två Turku HC-lagen spelar i handbollserierna, och har enligt pojkarna själva klarat sig bra.

en tröja med ett handbollsmärke
Bild: Linus Hoffman / Yle

Men Åbo är ingen stor handbollsort. Eftersom hela laget bröt sig loss från ÅIFK, så finns där inget lag i samma åldersklass. Det har inte blivit några lokalderbyn mot ÅIFK, utan närmaste lokalkonkurrenten är Pargas IF.

Turneringar är roligast

– Men mest tycker vi om att spela i turneringar utomlands. Vi har varje gång kommit i topp-5. Vi ska vara med om både Potatiscupen i Alingsås och Eken Cupen i år, säger Lindberg.

– Det roligaste var när vi förra året var på Rödspättecupen. Vi fick många nya kompisar, och det ska bli roligt att träffa dem igen i Alingsås, säger Westerlund.

– Och stämningen på planen var speciell. I semifinalen mötte vi ett tyskt lag, och publiken tog massor av stolar, bankade dem i golvet och skrek hela tiden, minns Hesselgren.

unga pojkar spelar handboll
Bild: Linus Hoffman / Yle

– De psykade oss, och mot slutet blev det lite irriterande. De hade stora trummor, och de slog stolarna så hårt mot golvet så fyra stolar gick sönder. Det var ganska skakigt att spela, men roligt, säger Lindberg.

Bara positivt om nya bollhallen

Något sådant är knappast att vänta sig av åskådarna i Åbo. Och den nya bollhallen i Kuppis skulle knappast tycka om det heller.

För spelarna har bara positiva kommentarer om bollhallen. Golvet är rent och inte halt, alla lag har egna omklädningsrum som går att låsa, så man vågar lämna sina saker där, och salen är så stor att man inte behöver vara rädd för att springa in i väggen.

Åskådare följer med gymnastikträningar i bollhallen i Åbo.
Bildtext Gymnastikuppvisning i en annan del av bollhallen.
Bild: Yle/ Nora Engström

– Det enda som är lite dåligt är att bollhallen är så stor, så först var det som att gå som i en labyrint och svårt att hitta rätt omklädningsrum, säger Westerlund.

Andra idrottare har sagt att det är svårt att fylla dricksflaskorna då kranarna är små, men HC Turkus spelare tycker tvärtom att det är lättare här än i många mindre salar med gamla lavoarer.

Handbollspelarna har svårt att hitta något negativt att säga om hallen. Fastän vuxnare spelare med klibba inte är välkomna här, så passar Kuppis nya bollhall just nu perfekt för de här killarna.

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt