Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hirvonen brände kanonläge – hade tyngre dag i spåret

Från 2018
Uppdaterad 12.01.2018 16:28.
Eero Hirvonen.
Bildtext Eero Hirvonen tvingades ge sig när kampen om pallplatserna avgjordes.
Bild: All Over Press

Eero Hirvonen tog en ny topp tio-placering i världscupen – men hade en tung dag i spåret. Han tappade mark efter säsongens bästa hoppinsats.

Eero Hirvonen hade ett kanonläge i världscupen i nordisk kombination. Efter ett riktigt bra backmoment gick han ut som fyra i skidspåret i Val di Fiemme.

Avståndet upp till ledaren Jarl Magnus Riiber var en halv minut. Fullt gångbart för en duktig längdåkare, men i dag hade Hirvonen inte sin bästa dag i spåret.

Hirvonen låg länge med i en klunga, men när farten skruvades upp tvingades han ge sig. Finländaren fick se striden om pallplatserna glida iväg.

– Det kändes oväntat tungt. Den sista växeln saknades. Dessutom gjorde jag en miss när jag ledde klungan för länge. Där tappade jag krafter, men jag tror inte det är något fel på formen, säger Hirvonen.

Hirvonen slutade åtta – hans femte topp tio-placering för säsongen. Tre av de gångerna har hans insats räckt ända fram till pallen.

Stark laginsats

Hirvonen förlorade med drygt trettio sekunder till norrmannen Jörgen Gråbak. Han vann med klar marginal före Johannes Rydzek och Lukas Klapfer. De två övriga pallplatserna avgjordes på upploppet.

Tävlingens fyra övriga finländare hade ett tufft utgångsläge efter ett knackigt backmoment. Ilkka Herola åkte upp sig rejält och slutade tolfte. Arttu Mäkiaho fullbordade en stark laginsats med att åka in placeringen bakom Herola.

– Ilkka gjorde ett fint skidmoment, men hans miss i backen grämer. På träningarna har han kanske varit bättre än någonsin, säger förbundskaptenen Petter Kukkonen.

Världscuphelgen i Italien fortsätter med en lagsprint på lördag. På söndag väntar en till individuell tävling.

Resultat:

1) Jörgen Gråbak, Norge 25.56,4
2) Johannes Rydzek, Tyskland + 18,3
3) Lukas Klapfer, Österrike + 18,4
4) Jan Schmid, Norge + 18,6
5) Akito Watabe, Japan + 21,3
---
8) Eero Hirvonen, Finland + 31,1
12) Ilkka Herola, Finland + 1.08,0
13) Arttu Mäkiaho, Finland + 1.10,4
36) Hannu Manninen, Finland + 2.59,9
39) Leevi Mutru, Finland + 3.15,5

Diskussion om artikeln