Helsingfors äldsta gågata fick sitt ansiktslyft – företagarna vill se mer grönt och färre bilar
Stora Robertsgatan har öppnat igen efter renoveringen. Nu blickar företagarna framåt efter månader av byggstök och buller.
Sedan själva renoveringsarbetet inleddes på våren 2017 har gatan genomgått en helrenovering.
Ansiktslyftet kostade cirka 1,85 miljoner euro och för den summan fick stadsborna bland annat en ny slät stenbeläggning av granit, ny energisnål LED-belysning, nya bänkar och cykelställ.
Gatan blev egentligen färdig i slutet av året i fjol, men invigdes officiellt på lördagen. Företagarna är nöjda med slutresultatet, men tycker inte att biltrafiken passar ihop med att gatan profilerats som en klimatgata.
– Det känns ovant att ingen borrar utanför fönstret. Resultatet ser bra ut, det är elegant i jämförelse med hur det såg ut tidigare, säger företagaren Niklas Wikström.
– Det ser fint och rent ut. Det är klart att det blir en helt annan grej på sommaren med terrasser och löv på träden, men jag tycker det ser lovande ut, säger Anna Sörensson, som driver en restaurang och matbutik.
Både Wikström och Sörensson efterlyser ändå mer träd och grönska.
– Det var mycket prat om en grön gata så jag hade lite större förhoppningar på buskar och träd, men det kanske blir mer sådant senare på våren och sommaren. Att gatan ska vara en klimatgata tycker jag inte riktigt syns nu, säger Sörensson.
Enligt projektchef Tomas Palmgren togs en rad träd bort för att att gatan skulle bli öppnare.
– Tidigare var Stora Robertsgatan trång och det var svårt att få en helhetsbild över gatan.
Biltrafiken strider mot miljötänket
Miljövänlighet betonas på Stora Robertsgatan i och med att staden vill att gatan ska vara en klimatsmart gata. Palmgren säger att det här också betonades i renoveringsarbetet och i materialvalen.
– Det som sparar mest energi på gatan är kanske de nya energisnåla LED-lamporna, säger han.
Många företagare tycker ändå att biltrafiken inte passar ihop med klimattänket.
– Det är många bilar som kör på gatan även om det inte ska vara bilar här mellan elva och sju, säger företagaren Anne-Marie Laaksonen som äger en affär som säljer nya och begagnade varor.
Företagaren Nora Hellberg tycker att biltrafiken med fördel kunde minska.
– Jag tycker inte att klimattänket syns så mycket på grund av bilarna som kör varuleveranser och sköter soptransport. Det finns alltså ännu saker att förbättra.
Fotgängarna har varit kritiskt inställda till biltrafiken sedan gatan blev en gågata år 1985. På Helsingfors stad har man länge varit medvetna om företagarnas och invånarnas önskemål gällande biltrafiken.
Staden har ändå kommit fram till att det inte går att slopa bilarna helt och hållet eftersom servicetrafiken måste komma fram.
Enligt Palmgren har gågatan gjorts enkelriktad så att bilisterna inte längre är tvungna att backa ut från gatan.
– Vi har gjort parkeringsövervakningen intensivare och det är förbjudet att parkera på gågatan och automatiska trafikhinder har installerats vid ingången till gågatan vid Annegatan och de nya utgångarna vid Fredriksgatan och Georgsgatan.
Närproducerade råvaror ska locka kunder
Tanken är att fastighetsägare, företagare och invånare tillsammans ska skapa klimatgatan.
Hur tänker då företagarna själva på miljön i sin verksamhet?
– Miljötänket syns ganska mycket i min verksamhet i och med att jag säljer vintage och varor i andra hand. När det gäller de nya produkterna använder jag så mycket närproducerade produkter som möjligt, säger företagaren Anne-Marie Laaksonen.
Anna Sörensson säger att närproducerade och ekologiska råvaror också betonas i hennes restaurang.
–Vi är nu uppe i kanske 30–40 procent av ekologiska råvaror. Vi strävar också efter så lite mat går till spillo som möjligt.
– Vi tänker på miljön i bland annat när det gäller att välja kafferosteri, vi tänker mycket på varifrån kaffet och teet kommer och väljer sådana bolag som har ekologiska produkter och principer, säger baristan Sami Mäkinen som jobbar i ett annat café.
Sörensson tror att miljötänket och sundare val vad gäller mat kommer att locka fler kunder till gatan.
– Jag tror det kommer att dra folk om alla har samma tänk och det håller det som man lovar. Att man använder mycket ekologiskt och gör en ansträngning för miljön.