Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu är Kaisa Mäkäräinen säkraste kortet – här är Finlands tio största OS-medaljhopp

Från 2018
Uppdaterad 13.01.2018 12:00.
Kaisa Mäkäräinen firar.
Bildtext Kaisa Mäkäräinen vill kröna karriären med första OS-medaljen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ingen garanterad medalj – ett dussintal realistiska möjligheter. Yle Sporten listar Finlands största medaljhopp i vinter-OS i Pyeongchang. Damerna dominerar rankningen.

Finland har varit svältfött på OS-guld under det senaste dryga decenniet. Iivo Niskanen och Sami Jauhojärvi, sprintstafettmästarna från Sotji 2014, är de enda som fått äntra högsta prispallen på tre vinter-OS.

Gulden sitter hårt åt även nu. Statistikföretaget Gracenotes färska prognos ger Finland sju medaljer i Pyeongchang – alla brons.

Yle Sportens rankning över de tio största medaljhoppen med en månad kvar till OS-starten följer samma linje. Ett par möjliga medaljörer ryms inte ens med, men kassaskåpssäkert är inget namn.

Också nummer 1 är faktiskt allt annat än pålitlig.

1. Kaisa Mäkäräinen
Den rutinerade skidskytten har under vinterns gång avancerat till Finlands största hopp. Aktierna stiger i och med att världscuptvåan har fyra individuella medaljchanser. I vinterns världscup har hon varit på pallen i en knapp fjärdedel av loppen, i topp-10 i nästan tre fjärdedelar, och hon har rest hem från de tre senaste mästerskapen med en medalj runt halsen.

Det är ändå stortävlingsfacit som reser frågetecken. Efter succén (guld och silver) i VM 2011 har det blivit fyra brons på 24 individuella mästerskapslopp, varav noll i OS-sammanhang. 35-åringen har enorm press på sig i sina sista olympiska spel. Åtminstone en lyckad tävling ska det väl ändå bli?

Krista Pärmäkoski, Tour de Ski 2017.
Bildtext Krista Pärmäkoski stabil som få.
Bild: imago/Geisser/All Over Press

2. Krista Pärmäkoski
Gynnas också hon av faktum att det finns en del marginal för missar. Har beträtt podiet på två olympiska distanser i vinterns världscup: klassisk sprint och 10 kilometer fritt. Det senare de facto två gånger, ena med intervallstart (som i OS), andra i masstart.

De största chanserna finns kanske ändå i skiathlon, där det blev VM-silver i Lahtis i fjol. Känns rätt spikad i topp-6 i alla tävlingar hon ställer upp i – men risken finns för flera fjärde och femte placeringar bakom några nordiska konkurrenter med Marit Björgen och Charlotte Kalla i spetsen.

3. Ishockey, damer
Var solklar bronsfavorit för en månad sedan – nu endast knapp dito. De två senaste träningsturneringarna, först på hemmaplan i december och sedan i Tyskland i början av januari, har gett förluster mot Sverige och Ryssland, samt segrar först efter förlängning/straffar över Schweiz och Tyskland.

Finland har för det mesta fört spelet och vunnit skotten, men haft stora problem med målskyttet. USA och Kanada går knappast att rubba och Damlejonen skulle inte finnas med på listan ifall de tio största guldhoppen rankades – men bronset är fortfarande inom räckhåll.

Enni Rukajärvi åker slopestyle, 2016.
Bildtext Enni Rukajärvi hör till världseliten i både slopestyle och Big Air.
Bild: imago/Xinhua/All Over Press

4. Enni Rukajärvi
Låg etta på motsvarande rankning med ett år kvar till OS, men den pågående säsongen har hittills endast varit helt okej med hennes höga standard. Bland den samlade världseliten har det blivit en tredjeplats i såväl slopestyle som Big Air – men det är även de enda topp-10-placeringarna.

En meriterad mästerskapsåkare som erövrat VM-guld (2011) och OS-silver (2014) i slopestyle samt VM-silver (2017) i Big Air. Starkaste blåvita snowboardkortet framom den trefaldiga världsmästaren Roope Tonteri och OS-silvermedaljören Peetu Piiroinen, som bägge som bäst varit sexa i världscupen denna säsong.

5. Iivo Niskanen
OS-programmet är inte det lämpligaste för förra vinterns världsmästare på 15 kilometer klassiskt i Lahtis. Kan göra väl ifrån sig i skiathlon och klassisk sprint, men de realistiska medaljmöjligheterna finns på avslutande 50 kilometer klassiskt.

OS-mästaren i teamsprint från Sotji har bevisat att han är en expert på att toppa formen till mästerskap och kommer att rikta all fokus på femmilen. I det senaste världscuploppet på 50 kilometer klassiskt med masstart korsade han mållinjen som tvåa i Lillehammer förra våren.

Eeli Tolvanen, Lejonen.
Bildtext Petri Kontiola, Miro Heiskanen och Eeli Tolvanen kan alla bära Finlands färger i Pyeongchang.
Bild: Toni Hekkala / All Over Press

6. Ishockey, herrar
Lauri Marjamäkis mannar har ryckt upp sig rejält efter förra säsongens besvikelser. I och med att NHL-spelarna saknas från Pyeongchang har EHT-turneringarna fungerat som extra goda värdemätare – och Finland har i regel skött sig minst sagt hyfsat.

På hemmais i Helsingfors i november blev det turneringsseger med fläckfritt saldo, i Ryssland veckan före jul en tredjeplats bakom hemmanationen och Tjeckien. Finlands herrar har tagit medalj i tre raka OS-turneringar – och har alla chanser att förlänga sviten i Sydkorea.

7. Skidstafett, damer
Damernas 4 x 5 kilometer såg ut som en av de allra säkraste medaljerna inför säsongen, men med ett givet stafettnamn helt ur slag (Anne Kyllönen), ett några trappsteg under fjolårsnivån (Laura Mononen) och ett par ersättare som passerat zenit (Aino-Kaisa Saarinen och Riitta-Liisa Roponen) finns dubier kring slagkraften.

Krista Pärmäkoski är sylvass, Kerttu Niskanen stabil och Johanna Matintalo intressant, men i dagsläget går Norge, Sverige och USA före i rangordningen. Teamsprinten då? Orkar Pärmäkoski verkligen köra allt? Hinner Mari Laukkanen med då tävlingen avgörs dagen mellan skidskyttets mixed- och damstafett? Det kan fortfarande bli till och med två kvinnliga stafettmedaljer, men frågetecken finns.

Mika Poutala skrinner.
Bildtext Mika Poutala vill ha revansch efter sura OS-ödet för åtta år sedan.
Bild: imago/Camera 4/All Over Press

8. Mika Poutala
Medaljen skulle egentligen komma redan i Vancouver 2010, men han föll ner från etta till femma i det andra åket på 500 meter i hastighetsåkning på skidsko. Nytt försök nu – som färsk mästerskapsmedaljör.

Vid en ålder av 34 år kom karriärens första stortävlingsmedaljer i EM nyligen, med silver på 500 meter och lagsprint (inte OS-gren). Ligger femma i världscupsammandraget på 500 meter med en icke-europé framför sig. Är även outsider på den dubbla distansen där han ligger åtta i världscupen och skrinnade in på femte plats i EM. Och det skönaste? Vancouvermissen kan inte upprepas – systemet med två åk har nämligen slopats.

9. Skidstafett, herrar
På 4 x 10 kilometer får de blåvita männen tänja sig ordentligt för att ta upp kampen om podieplatser. Men sprintstafetten kan bli precis hur rolig som helst. Finland är regerande OS-mästare och skulle antagligen även vara regerande världsmästare utan krocken i sista kurvan i Lahtis. I motsats till de tävlingarna avgörs Pyeongchangs teamsprint med fri teknik – men chanser att hävda sig finns trots det.

Ristomatti Hakola har klivit in i den internationella sprinteliten med tre fjärdeplatser (två i fritt) i världscupen och är inte heller oäven i distanslopp – vilket är ett måste eftersom rena sprintegenskaper inte räcker långt i lagsprinten. Därmed har också Matti Heikkinen anmält intresse för distansen och inte heller Iivo Niskanen har stängt dörren.

Matti Heikkinen.
Bildtext Succé eller magplask för Matti Heikkinen?
Bild: All Over Press/Heidi Koivunen

10. Matti Heikkinen
Ett mysterium med såväl floppotential som skyhög högstanivå. Näst snabbast i jaktstarten på OS-distansen 15 fritt i Rukas världscup i november – utanför topp-30 på samma sträcka i skandinaviska cupen förra helgen. Samma himmel eller helvete-upplägg stämmer också in på skiathlon för den trefaldiga individuella VM-medaljören.

Heikkinen petar knappt Eero Hirvonen från rankningen. 21-åringen har tre pallplatser i vinter men är fortfarande grön i OS-sammanhang. Medaljmöjlighet i nordisk kombination också i stafetten, men liksom för Hirvonen krävs en perfekt prestation. Vilket i och för sig gäller för nästan samtliga på listan...

Diskussion om artikeln