Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arbetsminister Lindström lovar konkreta åtgärder mot sexuella trakasserier

Från 2018
Uppdaterad 15.01.2018 12:19.
En skylt med två streckfigurer där den manliga figuren lyfter upp fållen på den kvinnliga figurens kjol.

I Finland – och i resten av världen – ledde kampanjen #metoo till en lång rad upprop om sexuella trakasserier inom olika branscher.

Det visade sig att sexuella trakasserier på arbetsplatsen inte är något marginellt fenomen – och efter tusentals vittnesmål verkar också beslutsfattarna ha vaknat upp till problemet.

Skådespelaren Kira-Emmi Pohtokari är en av initiativtagarna bakom uppropet #bakomkulisserna, som samlat in vittnesmål om sexuella trakasserier inom kulturbranschen.

Enligt Pohtokari är det frågan om ett problem som samhället inte längre kan blunda för.

- Nu när det har kommit fram flera vittnesmål, alltså både inom #dammenbrister men också inom flera andra upprop så märker man ju att det inte gäller bara vissa branscher. Det handlar om att sexuella trakasserier är något som kvinnor stöter på både i vardagen och i arbetslivet, säger Pohtokari.

Finland har en lagstiftning som förbjuder sexuella trakasserier på arbetsplatser och olika planer som finns till för att förebygga problemet är också vanliga.

Det är ändå ett faktum att många fortfarande i dag utsätts för sexuella trakasserier på jobbet.

Kampanjerna väckte upp arbetsministern

Nu verkar det som att saken börjar tas på allvar av myndigheterna.

I december bjöd Arbets- och näringsministeriet tillsammans med Social- och hälsovårdsministeriet arbetsmarknadsorganisationerna till ett möte för att diskutera sexuella trakasserier på arbetsplatser.

Arbetsminister Jari Lindström från Blå framtid säger att det var just de olika kampanjerna om sexuella trakasserier som fick honom att vakna till.

- Jag visste att det förekom sexuella trakasserier också på arbetsplatser, men jag visste inte att problemet var så omfattande, säger Lindström.

Jari Lindström (Sannf)
Bildtext Jari Lindström lovar åtgärder.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Enligt Kira-Emmi Pohtokari måste problemet med sexuella trakasserier tacklas från många olika håll.

Det räcker inte med att enskilda individer tar itu med problemet på gräsrotsnivå – det behövs också politisk vilja för att få till stånd förändring.

- Nog är det otroligt viktigt att det kommer sådana signaler från beslutsfattare att man tar det här på allvar och att det är viktiga frågor. Det ska också finnas konkreta verktyg, säger Pohtokari.

Enligt Pohtokari måste strategierna för att motverka trakasserier uppdateras och utvecklas, och dessutom måste man se till att de verkligen verkställs.

- Det är en sak att det sägs något i teorin och att det i praktiken är en sådan stämning på en arbetsplats att det känns tryggt och att det går att säga till om problem.

Lovar konkreti

Arbetsminister Lindström lovar konkreta åtgärder för att råda bot på problemet – och säger att mötet i december bara var ett startskott.

Förra veckan samlades parterna för ett andra möte kring sexuella trakasserier på arbetsplatser.

Arbets- och näringsministeriet - tillsammans med arbetsmarknadsparterna - behandlar sexuella trakasserier inom projektet Arbetsliv2020.

Jag visste att det förekom sexuella trakasserier också på arbetsplatser, men jag visste inte att problemet var så omfattande

― Jari Lindström, arbetsminister

Målet för projektet är att utveckla arbetslivet i Finland mot det bättre – och enligt arbetsministern har man nu beslutat att fokusera på sexuella trakasserier som ett delområde.

Ännu har Lindström inga detaljer att komma med, men de första konkreta förslagen lär utformas ännu inom januari månad. Han säger att det först och främst handlar om att ändra på attityder.

- Tidigare såg man mellan fingrarna på alkoholbruk på arbetsplatser, tills man förstod att det är allas ansvar att ingripa, säger Lindström.

Han menar att det nu är frågan om en liknande situation med sexuella trakasserier.

Diskussion om artikeln