Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Historisk dag: Saudikvinnor fick se fotboll på stadion för första gången

Från 2018
Saudiska kvinnor ser på fotbollsmatch.
Bildtext Matchen mellan al-Ahly och al-Batin blev den första matchen vars besökare var både kvinnor som män.
Bild: EPA-EFE

Kronprins Mohamed bin Salman vill förbättra Saudiarabiens image, och har genomfört flera i landet kontroversiella reformbeslut sedan han blev tronarvinge.

Matchen mellan al-Ahly och al-Batin i Jedda blev den första matchen vars besökare var både kvinnor som män. Att tillåta kvinnor på matcherna är bara det senaste i en rad beslut om att utöka kvinnors rättigheter.

Saudikvinnor har mottagit beslutet med glädje.

- Den här händelsen bevisar att vi är på väg mot en framgångsrik framtid. Jag är stolt över att kunna bevittna en så här massiv förändring, säger Lamya Khaled Nasser till AFP om att hon fick gå på match.

En annan av de kvinnliga fansen, Noura Bakharij, berättar att hon väntat på att få gå på match sedan hon var liten.

- Jag kände bitterhet då min bror kom hem från matcher och berättade om hur spännande det var att vara på plats. Jag tittade alltid på matcherna på tv:n, och frågade mig själv: Varför får jag inte gå?.

Körkort i juni

Bakom den senaste tidens reformer står alltså kronprinsen Mohamed bin Salman. Han har bland annat redan sett till att saudikvinnor kommer få börja köra bil, och att de fick delta i nationaldagens officiella festligheter i Riyad i september.

I december bestämde Mohamed bin Salman sig också för att tillåta kommersiella biografer i Saudiarabien, 35 år efter att landet senast hade sådana.

På andra språk

Diskussion om artikeln