Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pingvinerna i Pargas oroar sig inte för bakterier i havsvattnet

Från 2018
Uppdaterad 15.01.2018 09:04.
vinterbadaren per-erik holmqvist står vid sollidens allmänna simstrand
Bildtext Vinterbadaren Per-Erik Holmqvist står vid Sollidens allmänna simstrand.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Det var vid simstranden i Ispois i Åbo som man för någon vecka sedan upptäckte 15 gånger högre halter av enterokocker än vad som är tillåtet. Därför är det nu stopp för vinterbadarna i Ispois.

Prov tas om två veckor

Vid Sollidens allmänna simstrand i Pargas har man inte tagit några prover ännu, utan väntar med att ta dem i vanlig ordning i februari, berättar "badtomten" Per-Erik Holmqvist.

De höga halterna i Åbo har inte försnabbat provtagningen.

- Det är klart att det berör oss här i Pargas och vi följer ju med, men provet tas om två veckor, så jag tror nog att alla kan vänta till det.

vinterbadaren per-erik holmqvist står vid sollidens allmänna simstrand
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Själv är Holmqvist inte orolig för bakterierna. I Ispois skulle han ändå inte just nu simma.

- Vi informerar våra medlemmar då vi vet om några förändringar. Allt är ju på egen risk, så inte behöver man gå i ifall man är osäker.

I allmänhet liten mängd bakterier i vattnet

Det är enbart en gång per år som vattnet testas för vinterbadarna. Överlag har vattenkvaliteten varit väldigt bra i flera år, berättar Holmqvist.

- Där gränsvärdena är vid 500 och 200 så har vi haft allt mellan 0 och 20 många år.

- Visst skulle man kunna testa oftare, till exempel en gång i veckan, men halterna kan ju förändras på en dag och inte finns det många föreningar som har råd med så många tester.

skylt där det står pargas pingviner och en pingvin på
Bildtext Pargas pingviner.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

En gång för flera år sedan överskreds gränsvärdet till en del vid Sollidens allmänna simstrand. Då var orsaken att ett egnahemshus i närheten inte var anslutet till stadens avloppsnät och förorenade havet, men Holmqvist tillsammans med flera andra var ändå och badade i vattnet.

- Vi klarade oss utan problem fast vi då simmade i vattnet.

Simma inte med öppna sår

Lite bakterier skadar alltså inte tror Holmqvist. Det enda som han uttryckligen tycker är viktigt är att se efter är ifall man har öppna sår.

- Då ska man inte simma. Man ska aldrig simma ifall man har öppna sår, även om det är klart vatten.

- Vad gäller det där med att få tarmbakterier i munnen så måste man nästan dricka det för att det ska påverka och även då är det inte någonting livsfarligt, men magsjuka får man ju.

Doppade sig 750 dagar i ett sträck

Holmqvist har vinterbadat ända sedan 1999. Som mest doppade han sig nästan 750 dagar i ett sträck och många gånger både morgon och kväll.

Han trivs med att vinterbada, både för det sociala och för de hälsofrämjande effekterna.

vinterbadplats vid sollidens allmänna simstrand
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

- Nog har flera av mina pingvinvänner fått höra av sina arbetskamrater på pargassvenska: "Du e touko du" men sedan är de ändå också här och vinterbadar.

- Av alla de som kommit hit och badat bastu är det bara en som inte fortsatt.

Holmqvist berättar också om en svensk som för ungefär åtta år sedan kom skidande förbi simstranden när han och några andra var och vinterbadade.

- Han såg intresserad ut så jag ropade och vinkade hit honom och välkomnade honom att testa.

- Och här går han nu regelbundet och badar bastu och trivs jättebra, så mycket att hans vänner i Sverige knappt vill basta med honom mera, då han ökat så mycket på värmen.

Börja när det är ordentligt kallt

Holmqvist rekommenderar alla att vinterbada. Hans tips till en nybörjare är att göra det när det är ordentligt kallt. Det ska också vara ljust och inte för halt och så ska man gärna ta med en vän.

vinterbadaren per-erik holmqvist står vid sollidens allmänna simstrand
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

- Sedan finns det ju de som bara doppar sig snabbt och går upp, men man ska nog försöka vara i vattnet omkring 20 sekunder för att få de positiva effekterna.

Med Pargaspingvinerna kan man bada bastu onsdagar och lördagar om man är bosatt i Pargas och är medlem.

Text: Jasmine Nedergård

Korrigering kl.10.10, orsaken till att gränsvärdet överskreds en gång var inte läckage från avloppsbrunnar utan att en fastighet inte var ansluten till avloppsnätet.

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln