Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals stämmer fransk mejerijätte för salmonellasmittad babymjölk

Från 2018
Företaget Lactalis logotyp utanför högkvarteret i Laval i västra Frankrike.
Bildtext Företaget Lactalis har sitt huvudkontor i Laval, i västra Frankrike.
Bild: AFP / Lehtikuva

Hundratals stämningsansökningar har lämnats in mot den franska mejerijätten Lactalis. Familjerna säger att deras barn har smittats av salmonella efter att de druckit bröstmjölksersättning som tillverkas av företaget.

Ett stort parti bröstmjölksersättning tillverkad av Lactalis skulle dras in i december då salmonellasmitta upptäcktes.

Under den gångna veckan har det visat sig att stora franska butikskedjor och apotek fortsatte att sälja mjölkpulvret trots det.

Nu måste åtgärderna skärpas, enligt Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.

- Hela produktionen från Lactalis fabrik i Creon dras in. Alla produkter som finns på marknaden sedan februari förra året ska skickas tillbaka till företaget, sade Le Maire på fredagen.

Minst 35 franska barn smittade

Hittills har myndigheter bekräftat att 35 barn i Frankrike har fått salmonella av det smittade mjölkpulvret. Åtminstone ett barn i Spanien och ett i Grekland har också smittats.

En förening som företräder drabbade familjer höll presskonferens på fredagen och meddelade att hundratals familjer i Frankrike har lämnat in stämningsansökningar mot företaget.

Enligt föreningens ordförande Quentin Guilleman har antalet drabbade underskattats av myndigheterna. Han tror dessutom att skandalen kan komma att svälla betydligt.

Pinsam skandal

Företaget Lactalis är en av de största på den globala marknaden. Lactalis exporterar mjölkpulver till 66 länder i Europa, Asien och Afrika.

Att återkalla alla produkter som tillverkats vid den aktuella fabriken är en verklig utmaning.

Skandalen är pinsam för den franska regeringen. Under den gångna veckan besökte president Emmanuel Macron Kina och fransk export av livsmedel till Kina låg högt på agendan.

Kinesiska konsumenter är extra känsliga just vad gäller barnmat, efter skandalen 2008 då tiotusentals kinesiska barn blev sjuka och minst sex dog av en kinesisk mjölkersättningsprodukt som innehöll det giftiga ämnet melamin.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln