Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Topeliuspristagare: Extremrörelser är som shiitakesvampar

Från 2018
Marko Hietikko.
Bild: Yle

Årets Topeliuspris, det vill säga det finlandssvenska publicistpriset, går till Yle-journalisten Marko Hietikko. Hietikko belönas för sina reportage om den framväxande högerpopulismen och nynazismen. Priset är på 7 500 euro.

Marko Hietikko har de senaste åren jobbat med grävande journalistik på Svenska Yles Spotlight-redaktion och gjort sig känd som expert på olika extremrörelser. Topeliuspriset kom ändå som en överraskning.

- Oj! sa jag, och sen sa jag tack! och blev jätteglad. Jag upplever nämligen att vi aldrig någonsin har varit så översköljda av information som vi är idag, och därför är det så viktigt med grävande journalistik. Då känns det ju extrabra när grävande journalistik - journalistik som går på djupet - uppmärksammas och premieras på det här sättet.

I prismotiveringen heter det bland annat att Hietikko besitter "en stor och enastående gedigen kunskap om extrema, våldsbejakande rörelser och deras kopplingar till det omgivande samhället".

Den här kunskapen har resulterat i "viktiga och djuplodande reportage kring den framväxande högerpopulismen och nynazismen i Europa".

"Jag vill visa vad som pågår utanför vår vadderade bubbla"

Den här kunskapen har Hietikko samlat på sig sedan sommaren 2011, då Anders Bering Breivik utförde de omskakande terrorattackerna i Oslo och på Utöya.

De blev startskottet för hans professionella grävande i extremrörelserna. Men grunden lades redan mycket tidigare.

- Så gott som hela mitt vuxna liv har jag bott i nordöstra och östra huvudstadsregionen, så jag har haft en viss kontaktyta mot diverse extrema åsikter som rasism och invandringsfientlighet. Jag har vetat att den finns där - men de senaste åren har jag sett den tillta och jag har sett den ökande polariseringen i samhället. Därför tycker jag att vi alla behöver inse vad det är som pågår därute, också om vi inte frotteras med det dagligen. Och det är kanske min roll och min kompetens; jag blir den som visar på det här som pågår utanför den bekväma, vadderade bubblan.

Paralleller till 1918

Enligt Marko Hietikko är det ytterst viktigt att vi känner till extremrörelserna och hur de fungerar. Han går så långt att han drar vissa paralleller till inbördeskriget 1918.

- För hundra år sedan hände någonting där samhället var väldigt polariserat, där man kallade varandra för slaktare och rödingar och det gick ju riktigt illa. Idag har vi en annan värld, ett annat samhälle, och jag säger inte att det kommer att gå på samma sätt. Men jag hör precis samma skällsord och jag hör precis samma benämningar, och åtminstone under min livstid har jag aldrig upplevt att det finländska folket har varit så polariserat som nu. Det är viktigt att desarmera den situationen i tid.

"Extremrörelser är som shiitakesvampar"

Hietikko eftersträvar att så neutralt och objektivt som möjligt försöka beskriva det som rör sig under de flestas radar, som han uttrycker det. Det som kan bli en ganska obehaglig överraskning om det tillåts växa sig starkare.

Han använder gärna shiitakesvampen som metafor.

- Jag brukar säga att extremrörelser är som shiitakesvamp. De trivs bäst när det är mörkt och kallt och fuktigt och gärna lite illaluktande också, och de får växa i lugn och ro. Som journalist vill jag sätta strålkastaren på dem, jag vill öppna dörren och torka upp, jag vill vädra ut. För de här extremrörelserna är precis som shiitakesvamparna - om man sätter strålkastaren på dem så har de inte samma grogrund, samma potential att växa till sig och bli starkare.

Hietikko påpekar att det ändå är viktigt att varken överdriva extremrörelsernas betydelse eller försöka förminska den.

Det viktiga är att se dem precis för vad de är och försöka skildra vad de står för och vad de vill, och på vilket sätt de vill uppnå det.

- Har du då en känsla av att du via journalistiken kan göra en skillnad?

- Om jag inte hade den känslan vet jag inte om jag skulle vara så intresserad av att fortsätta med journalistik.

Topeliuspriset delas årligen ut av Svenska folkskolans vänner och Finlands Svenska Publicistförbund. Med priset vill SFV och Publicistförbundet belöna dagens journalistik, men även lyfta fram Zacharias Topelius betydande journalistiska gärning.

Årets pris delades ut på Zacharias Topelius födelsedag den 14 januari, i samband med Topeliusfesten i Stjärnhallen i Nykarleby.

Diskussion om artikeln