Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pandafebern tilltar i Etseri – snart flyttar pandorna Lumi och Pyry in

Från 2018
Elever i Otsonkoulu skola i Etseri har fått specialsydda mössor i väntan på pandorna.
Bildtext Elever i Otsonkoulu skola i Etseri har fått specialsydda mössor i väntan på pandorna.
Bild: Jarmo Määttä/Etseri stad

Med bara några dagar kvar tills pandorna Lumi och Pyry anländer håller hela Etseri andan. I Kina har pandorna redan under ett par månaders tid fått förbereda sig inför sin flytt. Pandahuset i Etseri djurpark är fem före klart.

Tillvaron vänds snart upp och ner för de kinesiska jättepandorna Lumi och Pyry.

Ett flygplan med pandorna ombord landar, om allt går som det ska, på Helsingfors-Vanda flygfält nästa veckas torsdag. Därifrån blir det transport till deras nya hemstad, Etseri i Södra Österbotten.

Endel av interiören i Pandahuset vid Etseri djurpark.
Bildtext En del av interiören i Pandahuset vid Etseri djurpark.
Bild: Yle/Mirva Ekman

Just nu pågår förberedelserna febrilt. I Etseri för att få de sista detaljerna klara vid djurparken, i Kina för att göra resenärerna Lumi och Pyry redo för den långa resan.

Talar pandaspråk

Tio personer arbetar sedan två månader tillbaka heltid med att förbereda flytten från Kina. Pandorna har befunnit sig i karantän sedan november. Det var också då som Lumi och Pyry fick börja bekanta sig med varandra.

Vardera har fått en egen specialbyggd plattform, från vilken de kan se varandra och känna varandras lukt.

- Man kan säga att de har fått börja prata pandaspråk med varandra, skrattar professor Jukka Salo.

Salo är sakkunnig när det gäller pandorna och en av de finländare som har varit med om förberedelserna inför pandornas ankomst till Etseri. Som bäst befinner han sig i Kina eftersom han ska vara med Lumi och Pyry på deras resa.

Man kan säga att de har fått börja prata pandaspråk med varandra

Jukka Salo

Salo har arbetat med pandor under 20 års tid. De senaste fyra åren har han fokuserat på projektet med att få Lumi och Pyry till Etseri.

- Nu når det här fantastiska projektet sin kulmen, säger Salo.

Bekanta skötare

Att få Lumi och Pyry att acklimatisera sig i Etseri är inget man gör i en handvändning.

Växtvägg i Pandahuset vid Etseri djurpark.
Bildtext En växtvägg i Pandahuset vid Etseri djurpark.
Bild: Yle/Päivi Rautanen

Med på flyget från Kina är också den kinesiska skötare som haft hand om pandorna alltsedan de föddes. Även pandornas egen veterinär reser med dem. Tillsammans ska de här två, för pandorna bekanta personerna, göra allt för att underlätta flytten.

- Det handlar om en övergång där pandorna ska känna sig så trygga som möjligt, det gör de om det finns bekanta människor och röster omkring, säger Jukka Salo.

De kinesiska skötarnas vistelse i Finland planeras bli minst tre månader lång. Under den tiden ska personalen vid Etseri djurpark få lära sig allt de behöver veta. Att ha hand om pandorna är en konstform och nu ska den expertisen föras vidare.

De finländare som ska ta över, bland annat en skötare från Etseri djurpark och en veterinär, finns naturligtvis redan på plats i Kina för att bekanta sig med djuren och följa med flyttförberedelserna.

Från kinesiska till finska

Under övergångstiden ska pandorna också gradvis få vänja sig vid att människorna i deras närhet talar finska.

I det dagliga arbetet med pandorna ingår en hel del kommandon och instruktionsfraser. I början av pandornas vistelse i Etseri kommer man att använda de kommandon på kinesiska som Lumi och Pyry är vana vid, för att sedan sakta men säkert föra in de finskspråkiga varianterna.

- Pandorna är intelligenta och de märker genast att språket omkring dem ändras, säger professor Jukka Salo.

Det nybyggda Pandahuset i Etseri djurpark.
Bildtext Det nybyggda Pandahuset.
Bild: Yle/Pasi Takkunen

Det är på alla plan ett intensivt samarbete som nu pågår mellan kineserna och finländarna, allt för att Lumi och Pyry ska få en så smärtfri flytt som möjligt.

- Vi räknar med att kineserna regelbundet kommer att besöka oss i Etseri, de vill följa med att allt är i sin ordning, säger Salo.

Till sin hjälp har man också en videolänk, så att man kan kommunicera mellan länderna i realtid, till exempel när det gäller pandornas hälsotillstånd.

Pandahuset i Etseri har byggts enligt alla de krav som ställs, eller rentav getts lite bättre standard än så.

- Inomhus har pandorna faktiskt fått dubbelt så många kvadratmeter som regelverket förutsätter, säger Mauno Seppäkoski som är intendent vid Etseri djurpark.

Man har byggt pandornas utrymmen så att de så långt som möjligt ska likna de miljöer pandorna lever i i naturen. Lumi och Pyry ska både kunna röra på sig och finna vila i så autentiska miljöer som möjligt.

Utomhus är det finländsk natur som möter dem, men inomhus har man eftersträvat en känsla av Himalaja - och detta in i detaljer såsom utrymmenas akustik.

- Lumi och Pyry har varsitt eget vardagsrum och sovrum, men de kan också nå varandra när det är så dags, säger Seppäkoski.

Pandabebisar till Kina?

Att Pyry och Lumi ska fatta romantiskt tycke för varandra är något man hoppas mycket på, såväl i Kina som i Finland. Ett av pandaprojektets huvudsakliga mål är att pandaungar i sinom tid ska födas vid Etseri djurpark.

- Ungarna vore oerhört värdefulla med tanke på sin arvsmassa. Det handlar om gener som blivit alltmer sällsynta eller nästintill utdöda i naturen, säger Jukka Salo. Dessutom anses Lumi vara världens vackraste pandahona.

Akustikplattor är en del av interiören i Pandahuset vid Etseri djurpark.
Bildtext Man hoppas att Lumi och Pyry ska fatta tycke för varandra. Akustikplattor i taket är en del av den interiör som ska ge dem en känsla av trygghet och hem.
Bild: Yle/Mirva Ekman

Salo är väl medveten om vilken debatt pandornas ankomst till Finland kommer att väcka. Han vill ändå påpeka att det från början till slut är fråga om att skydda den utrotningshotade jättepandan.

- Alla samtal med våra kinesiska samarbetspartners har utgått ifrån pandornas välmående.

Trots flytten till Finland kommer Lumi och Pyry fortfarande att ingå i det kinesiska pandaskyddsprogrammet, detta trots att det är oklart om de någonsin återvänder till sina hemtrakter. Skulle Lumi och Pyry föröka sig så står det däremot helt klart att ungarna flyttas till Kina.

Vid två-tre års ålder skulle ungarna från Etseri flyttas till Kina för att anpassas för ett liv i naturen, eftersom de genetiskt är förfäder eller -mödrar till de pandor som man i Kina hoppas kunna återinföra i bergsområdena i Sichuan.

I området är pandan numera utdöd, men nya skyddszoner för pandan har redan anlagts.

- Vi är övertygade om det vi gör stöder målet att skydda pandans fortlevnad i Kina, säger Jukka Salo.

Ett lyft för turismen

I Etseri hoppas man naturligtvis samtidigt på ett lyft inom såväl turismen som det övriga näringslivet.

Centerns riksdagsledamot Mikko Savola är hemma från Etseri och fungerar även som ordförande i styrelsen för Etseri djurpark. Savola är en av dem som ska flyga med pandorna från Kina.

- Vi tror starkt på att Lumi och Pyry kommer att bidra med ett lyft inom turismen, för hela landskapet och för hela landet. Det är ju fråga om de första pandorna i Norden, säger Savola.

Satsningarna väcker naturligtvis debatt, men Savola anser att risktagningen lönar sig.

- Det finns en enhällighet och en tro på detta hos oss, säger Savola.

Företag i Etseri har satsat olika synligt och olika mycket på pandorna.

- Nog ser vi pandorna som en stor möjlighet, säger lokala företagaren Heikki Ruha.

Många håller i det här skedet fortfarande sina satsningar hemliga, vet man berätta vid ortens företagarförening.

- Vi kommer också att få se helt nya företag som startas enbart på grund av pandorna, säger ordförande Reija Kaskimäki.

Skolelever från Otsonkoulu skola i Etseri tillsammans med sin lärare Anu Kujansuu.
Bildtext Pandafeber i Etseri. Här visar skolelever från Otsonkoulu skola och deras lärare Anu Kujansuu upp lokalt mode.
Bild: Jarmo Määttä/Etseri stad.

Skulle en strid ström av turister, inte minst asiatiska sådana, faktiskt följa med pandorna krävs ytterligare en hel del investeringar på orten.

- I Lappland har man ju lyckats med det, varför skulle inte vi kunna göra detsamma, säger riksdagsledamot Mikko Savola.

Vakna på flyget

I kalabalikens mittpunkt befinner sig Lumi och Pyry. Sedan några veckor tillbaka har pandorna fått bekanta sig med de specialbyggda transportlådor som de ska tillbringa flygresan i. För att vänja sig vid lådorna har pandorna fått sova i dem.

Bambun som ges dem att äta är densamma som väntar i Finland.

- Dessutom har de fått genomgå en stor mängd tester och prover för att säkerställa att de är friska inför resan, säger professor Jukka Salo.

I Kina finns sedan länge expertis kring hur man flyttar pandor. De människor som sköter pandorna vet hur man garanterar att de känner sig trygga och därför behöver de inte sövas ner inför resan, berättar Salo.

- Skulle Lumi och Pyry bli oroliga under resans gång så får de prata om något trevligt med sina egna skötare, det brukar räcka för att skänka dem lugn, säger Salo.

Vinkas av med fest

Jukka Salo glädjer sig åt den utveckling som skett i miljöskyddsfrågor i Kina under de senaste åren. Samtidigt har pandorna blivit miljöambassadörer inom sitt eget land.

- Lumi och Pyry har under årens lopp haft väldigt många kinesiska skolbarn på besök, säger Salo.

Jag väntar mig att många fäller en tår

Jukka Salo

Pandorna används i skolan som exempel då man pratar om arbetet för att bevara skog eller argumenterar för biodiversitet.

- Samtidigt får barnen lära sig att tusentals andra arter skyddas på samma gång som pandorna, bara deras levnadsmiljö får vara kvar, säger Salo.

Lumi och Pyry är med andra ord väldigt kära för väldigt många i den trakt de levt hittills. Pandorna kommer att vinkas av med en hejdundrande fest.

- Jag väntar mig att det är många som fäller en tår, så brukar det vara då man säger adjö till någon man håller av.

Text: Hanne Leiwo, Yle Pohjanmaa.
Översättning: Moa Mattfolk, Yle Österbotten.

Vill du läsa originalversionen på finska och se en video från Pandahuset i Etseri? Då kan du klicka här.

Diskussion om artikeln