Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Havsnivån högre än någonsin utanför Nederländerna

Från 2018
Uppdaterad 14.01.2018 09:41.
Människor som tittar på havet. Havet omgjärdas av en vall.
Bildtext Invånare i Rotterdam samlades för att titta på hur stormvallen står emot årets första storm den 3 januari 2018.
Bild: Robin Utrecht/EPA-EFE

År 2017 var havsnivån utanför den nederländska kusten högre än någonsin. Enligt ett nederländskt marininstitut beror det på stormar, tidvatten och smältande polarisar.

- Vattennivån har stigit sedan år 1890 med ungefär 0,2 centimeter per år på grund av att havet värms upp och polarisarna smälter, säger experten Fedor Baart från forskningsorganisationen Deltares.

Det är alltså inget nytt att havsnivån höjs årligen. Det som får år 2017 att stå ut ur mängden är att havsnivån utanför Nederländerna då var hela 11 centimeter högre än förväntat.

Det senaste rekordet är från 2007 då vattennivån var nio centimeter över standardvärdet.

Enligt Deltaresinstitutet skakades Nederländerna av flera stormar under 2017, vilket har medverkat till de höga vattennivåerna. Också år 2007 stormade det mycket i regionen.

Svåra stormar kan tillfälligt höja vattennivån med en meter, vilket kan höja på genomsnittet med ungefär en centimeter, förklarar Baart.

Höjden på vattenytan mäts många gånger under året och medeltalet är den genomsnittliga höjningen för det året.

Ingen fara

Institutet påpekar också att havsnivån stiger och sjunker med två centimeter i en kontinuerlig tidvattencykel. Topparna återkommer med 18,6 års mellanrum.

- Den senaste tidvattenstoppen var år 2004, och nu håller vattenytan igen på att stiga till nästa topp som infaller i början av år 2023, säger man från Deltares.

Institutet påpekar att landet är väl förberett och kan handskas med extrema vattennivåer.

- Havsnivån vid den nederländska kusten stiger med 20 centimeter varje århundrade.

Eftersom största delen av Nederländerna ligger lägre än havsytan är man noga med att följa med vattennivåer. Ett system av diken, sanddyner och dammar samt vindmöllor som pumpar bort vatten förhindrar översvämningar.

De nederländska vattenbarriärerna förnyades helt efter år 1953 då svåra översvämningar lämnade efter sig 1 800 döda.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln