Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tung spurtförlust för Hirvonen – missade pallen i lagsprinten

Från 2018
Eero Hirvonen.
Bildtext Eero Hirvonen gjorde ett tappert försök, men föll på upploppet mot Magnus Moan.
Bild: All Over Press

Ilkka Herola och Eero Hirvonen missade en pallplats i nordisk kombination med minsta möjliga marginal. Hirvonen förlorade en tajt spurtduell mot en norrman.

Med en knapp månad kvar till starten på de olympiska spelen i Pyeongchang finns det hopp om framskjutna placeringar i nordisk kombination.

Båda Eero Hirvonen och Ilkka Herola har visat att de på en bra dag krigar om pallplaceringar i världscupen. I dag körde de två tillsammans i lagsprinten i Val di Fiemme – och duon kämpade hela vägen om en pallplats.

Efter ett bra backmoment startade den finländska duon knappt trettio sekunder efter ledaren Tyskland. Ett till tyskt lag, ett japanskt lag och ett österrikiskt lag fanns också framför Finland.

Herola gjorde ryck

Skidmomentet i lagsprinten bygger på att båda åkarna åker fem varv på en 1,5 kilometer lång slinga. Både Herola och Hirvonen tog in tid på sitt första varv, men sedan ökade de två tyska lagen farten.

Segerstriden blev heltysk, men i striden om tredjeplatsen fanns Finland med. Efter halva skidmomentet var Finland, Österrike och Japan tillsammans.

På Herolas fjärde etapp gjorde han sitt bästa för att avgöra. Avståndet bakåt var plötsligt uppe i sju sekunder, men Hirvonen hade precis som i går det tyngre i spåret och tappade luckan.

När den sista sträckan inleddes hade Hirvonen sällskap av norrmannen Magnus Moan och österrikaren Bernhard Gruber. Tempot var beskedligt och allt avgjordes på upploppet. Hirvonen tappade balansen ett par gånger och var en fotlängd efter Norge.

Finlands andralag med Arttu Mäkiaho och Hannu Manninen tog två placeringar i skidmomentet och slutade tia.

Resultat, lagsprint:

1) Tyskland II 33.18,4
2) Tyskland I + 0,7
3) Norge + 39,2
4) Finland I + 39,2
5) Österrike I + 40,4
---
10) Finland II + 1.36,2

Diskussion om artikeln