Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kampen mot terrorismen effektiveras – gemensam underrättelsecentral i Nederländerna

Från 2018
Skylt på Skyddspolisens dörr i Helsingfors
Bildtext Skyddspolisen är en av deltagarna i det hemliga underrätelsecentret i Holland.
Bild: Yle/Pekka Elomaa

Sedan ett år tillbaka har EU-ländernas nationella underrättelsetjänster i all hemlighet haft ett gemensamt center för informationsutbyte, som ett försök att bli bättre på att fånga misstänkta.

Centret, som ska finnas på en okänd ort i Nederländerna, har en representant från alla EU-länder samt Norge och Schweiz.

Också tidigare samarbetade Europas underrättelsetjänster och utbytte information, till exempel genom regelbundna träffar. Det nya centret effektiverar kampen mot terrorism och brottslighet genom att alla sitter under samma tak.

Skyddspolisen Supos chef Antti Pelttari säger till FNB att centret redan lett till gripandet av terrormisstänkta.

Inte en del av EU

Trots att det är underrättelsetjänster från EU-länderna, Schweiz och Norge som deltar i operationerna i centret, är det inte en del av EU. Europaparlamentet har dock talat om att också inom organisationen trappa upp åtgärderna mot terrorism.

Supochefen Antti Pelttari tror ändå inte att en gemensam EU-underrättelsetjänst kommer skapas inom den närmaste framtiden.

- Underrättelsetjänster har i grundfördragen lämnats utanför EU:s maktbefogenheter. Jag tror inte att medlemsländerna är redo att ändra på det.

Diskussion om artikeln