Natoanhängare och Wallström möts i Sälen – medlemskapet blir kärnfråga i valet
Inget land är närmare Natomedlemskap än Sverige, säger försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg. Regeringen motsätter sig idén, men oppositionsledaren Ulf Kristersson hör till förespråkarna.
Det var i ett uttalande till Dagens Nyheter nyligen som generalsekretare Stoltenberg sade att Sverige är det land som är absolut närmast Natomedlemskap för tillfället.
Orden från Norges före detta statsminister ringde illa i Finland, där oron för ett svenskt medlemskap, utan att beakta blåvita intressen, gått att läsa ut i presidentvalsdebatterna.
Stoltenbergs intervju i DN kom några dagar innan han i dag stiger upp i talarstolen på ett säkerhetspolitiskt seminarium på ett fjällhotell i Sälen.
I seminariet deltar kung Carl XVI Gustaf, tre ministrar, försvarsmaktens kommendör och flera andra toppolitiker, däribland oppositionsledaren, Nato-förespråkaren och Moderaternas ordförande, Ulf Kristersson.
Kristersson är en av orsakerna varför vi i Finland ska ta Stoltenbergs kommentarer på allvar.
Starkt motstånd från Wallström
Kristersson vill att Sverige ska gå med i Nato. Partierna i borgarblocket han anför har alla utlovat stöd till Natomedlemskap. Kristersson sade nyligen att Sverige kommer vara med i Nato inom 10 år.
Samtidigt kommer man i Sälen att noggrant följa med socialdemokraternas interna gräl om Nato. Statsminister Stefan Löfvéns förtrogne Peter Hultqvist hör till dem som de senaste åren har fört Sverige allt närmare Nato, men alla i partiet är inte övertygade.
Utrikesminister Margot Wallström förespråkar i sin tur ett undertecknande av FN:s överenskommelse mot kärnvapen, en fråga som går tvärt emot Natos värderingar.
Många Nato-länder, speciellt USA, har varnat Wallström för att fortsätta med sin linje. Hon svarade under julen med att uppmana Nato att sluta med uttalanden som hotar och skrämmer Sverige.
Svenskar tror på hjälp oavsett
De senaste opinionsmätningarna som DN låtit utföra visar att svenskarnas motstånd till Nato ökat från 40 till 44 procent i december. För militäralliansen är 31 procent.
Samtidigt meddelade Aftonbladet på söndagen att deras senaste opinionsundersökning visar på motsatta siffror: 43 procent för och 37 procent emot.
Diskussionerna i Sälen blir spännande med tanke på att nästan hälften av svenskarna, och nästan 60 procent av Nato-motståndarna, tror att Nato kommer till undsättning om Sverige attackeras – oavsett om landet är medlem i alliansen eller inte.
Uppdatering 11:04: andelen som tror att Nato hjälper oavsett var fel. Det är 46 procent, inte 60.
Artikeln baserar sig på Tunturihotellissa kipinöi kun Naton kannattajat kohtaavat ulkoministeri Wahlströmin – Nato-jäsenyyttä nostetaan Ruotsin vaalien sytykkeeksi skriven av Riikka Uosukainen.
Linda Söderlund: Sverige är inte längre neutralt - men Natomedlemskap är ändå inte aktuellt
Svenskarna tror att Nato ändå hjälper vid krissituation.