Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Fler ärekränkningar i sociala medier än vad rättssystemet skulle klara av om alla väckte åtal

Från 2018
Uppdaterad 14.01.2018 14:02.
Tuomas Pöysti lakikirjojen äärellä.
Bildtext Tuomas Pöysti har tillträtt som justitiekansler.
Bild: Nella Nuora / Yle

Det sker betydligt fler fall av ärekränkningar i sociala medier än vad som kommer fram i justitieväsendet. Justitiekansler Tuomas Pöysti önskar att folk skulle börja respektera sina medmänniskor också under häftiga debatter på nätet. Annars finns det en risk att rättsväsendet drunkar i ärekränkningsåtal.

Pöysti tillträdde sin tjänst som justitiekansler vid årsskiftet och lämnade sitt jobb som projektledare för den stora vårdreformen.

Pöysti är lättad över att byta jobb. Det blev långa arbetsdagar med social- och hälsovårdsreformen och Pöysti säger att han blev slutkörd i processen. Men han försäkrar att han inte lämnar reformen helt och hållet. Som justitiekansler kommer han att fortsätta bevaka att de sociala rättigheterna i vårdreformen förverkligas.

Justitiekansler Tuomas Pöysti vill inte kommentera fallet med riksåklagare Matti Nissinen som dömdes för brott mot tjänsteplikt.

- Det var biträdande justitiekanslern som var åklagare i fallet i högsta domstolen. Nu går saken vidare till justitieministern och det är ministeriets sak att avgöra om lagens anda följs och respekteras i fallet, som inte längre är på justitiekanslerns bord.

Ärekränkningar i some

Tuomas Pöysti är bekymrad över det stora antalet ärekränkningar i sociala medier och säger att antalet fall är betydligt större än vad som kommer fram i justitieväsendet. Pöysti önskar att folk skulle respektera sina medmänniskor också under häftiga debatter på nätet.

Vi borde ha ett rättsstatligt sätt att agera i sociala medier

Tuomas Pöysti

Vi borde var och en ha ett rättsstatligt sätt att agera i sociala medier, säger Pöysti och fortsätter att förklara att det egentligen är ganska lätt. Man måste bara respektera alla individer.

- Man får vara satirisk och rolig bara man kommer ihåg att det finns många olika slags människor och att alla har rätt att bli respekterade.

Enligt justitiekansler Tuomas Pöysti sker ärekränkningar i sociala medier varje dag. Om alla ärekränkta väckte åtal, skulle det bli stora problem för vårt rättsväsende att klara av situationen.

Utbildning behövs för att lära sig agera etiskt i sociala medier

Tuomas Pöysti

Åtal är nog inte det bästa sättet att lösa problemet med ärekränkningar i sociala medier, säger Pöysti. Det skulle bara leda till en massa rättsfall som åstadkommer trafikstockning i rättssystemet.

Medborgarinitiativet - ett demokratiskt verktyg

Tuomas Pöysti ser medborgarinitiativet som ett välkommet komplement till lagstiftningen, särskilt när det gäller värdefrågor som polariserar medborgarna och som leder till en häftig debatt.

Tuomas Pöysti Valtioneuvoston linnan rappukäytävässä.
Bildtext Riksdagen är det parlamentariska hjärtat av vårt statssystem, säger justitiekansler Tuomas Pöysti
Bild: Nella Nuora / Yle

Finlands statsskick är parlamentariskt och medborgarinitiativ har enligt Pöysti en kompletterande roll i beslutsfattandet. Det är riksdagen som tillsammans med regeringen definierar den politiska agendan.

När de politiska partierna har en allt mindre roll i det politiska arbetet så finns det många värdefrågor som det parlamentariska systemet inte tar hand om på ett tillräckligt sätt, säger Pöysti.

- Därför finns det behov av en kompletterande mekanism där folket kan ta upp värdefrågor till ny behandling.

Medborgarinitiativet har en kompletterande funktion i en modern demokrati

Tuomas Pöysti

Det hör till medborgarinitiativens natur att åsikterna är polariserade. Medborgarinitiativen om jämställd äktenskapslagstiftning är ett exempel på det här. Ett medborgarinitiativ är bara ett sätt att ta upp en agenda, men det är riksdagen som fattar beslut, säger Pöysti.

Riksdagen är det parlamentariska hjärtat av vår statssystem

Tuomas Pöysti

Hur många gånger man kan ta upp samma fråga?

Formellt finns det inga begränsningar för hur många gånger samma diskussion kan tas upp, säger Pöysti. I värsta fall kan man få en kaotisk process där man varken respekterar initiativet eller har konstruktiva debatter.

Riksdagen har både en möjlighet men också ett stort ansvar att styra processen när medborgarna lyfter fram sina initiativ

Tuomas Pöysti

Diskussion om artikeln