Dåligt isläge i Kvarken – årets isvinter sannolikt förlorad
Vid den här tiden på året brukar Kvarken vara täckt av is. Men så har det inte varit de senaste vintrarna och även i år tycks det dröja innan isarna lägger sig.
Utanför sjöbevakningsstationen i Vallgrund i Korsholm möts vi av öppet vatten och issörja.
- Isläget här ute i den yttre skärgården är just nu mycket dåligt, säger Rasmus Vikström som är äldre sjöbevakare vid Vallgrund sjöbevakningsstation.
Enligt Vikström finns det egentligen ingen is alls, endast issörja eller bitvis också helt öppet vatten.
Isen håller inte att röra sig på, varken med eller utan fordon konstaterar äldre sjöbevakare Markus Nyholm.
- På den här isen behöver man en svävare eller hydrokopter. Med något annat fordon har man ingenting här att skaffa, säger Nyholm.
Ingen kärnis
I Vasas inre skärgård är isen mellan fem och tjugo centimeter tjock. Ovanpå ligger ett täcke av snö.
- Det som finns under snön är tyvärr ingen kärnis utan bara sörja som har frusit ihop, på många ställen är den tunn och förrädisk, säger Rasmus Vikström
På de platser där det är strömt ser man mestadels öppet vatten. På en del håll har det fallit mer snö än andra, och där kan isen vara ännu sämre. Därför är heller inte den inre skärgården något som sjöbevakarna rekommenderar för rekreation just nu.
- Vi rekommenderar helt enkelt inte att man rör sig på isarna nu, säger Vikström.
Kunskap och vana behövs
En del folk rör sig ändå på isarna och har gjort det sedan flera veckor tillbaka. Enligt Markus Nyholm handlar det om fiskare och sjöfolk som har tillräckligt med erfarenhet för att ta sig tryggt fram även när isen är tunn.
- De klarar sig också bra, de som på riktigt har den kunskap och vana som krävs, säger Nyholm.
Meteorologiska institutet har fört statistik över havsisen sedan 1961 och under en normal vinter ska isarna ha lagt sig i kvarkenområdet vid den här tiden på året.
- Men egentligen har vi väl inget som kan kallas normala vintrar längre, säger Nyholm.
Bland de sjöbevakare som jobbat länge vid stationen i Vallgrund finns det enligt Nyholm sådana som kommer ihåg hur det var förr.
- Då hade vi kärnis hur mycket som helst vid den här tiden på året. Men kanske det är så att det här som vi har haft nu i några års tid är det nya normala, kanske vi bara är tvungna att vänja sig, säger Nyholm.
Sitter bänkade vid isranden
I Vasa skärgård kan man redan se pilkfiskare på rad, sittandes vid isranden. Enligt sjöbevakarna handlar det ändå oftast om folk som vet vad de gör och är väl utrustade med allt från flythalare till isdubbar.
- Pilkarna rör sig fast det nästan inte finns någon is alls, säger Rasmus Vikström.
Snön som ligger ovanpå isen isolerar, vilket gör att isen därunder inte växer trots att vi har minusgrader. För att få ett starkare istäcke borde snötäcket först försvinna.
Men sjöbevakarna tror att årets säsong snarare kan vara förlorad, på så vis att vi inte får någon kärnis eller för den delen heller ingen isväg i Vasa skärgård.
- Eftersom det vi har är sörja som frusit ihop med snö ovanpå så blir det nog svårt att få en bra kärnis, säger Vikström.
Så man kan helt enkelt säga att det inte blir någon bra isvinter i år?
- Ja, det skulle förvåna mig om det blir riktigt bra is av det här.