Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

FFC:s Eloranta om aktiveringsmodellen: ”Vårt hårdaste alternativ är att strejka”

Från 2018
FFC-ordföranden Jarkko Eloranta.
Bildtext Jarkko Eloranta, ordförande för Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC, säger att trycket från medlemsorganisationerna är stort. Det tyngsta vapnet att ta till är strejker men andra demonstrativa aktiviteter kan också komma upp på måndagens möte.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Kritiken mot regeringens aktiveringsmodell fortsätter att växa. De stora fackcentralernas styrelser ska på måndag diskutera möjliga motåtgärder. Enligt FFC:s ordförande Jarkko Eloranta förväntar sig medlemmarna mera än bara ställningstaganden.

Medborgarinitiativet mot aktiveringsmodellen, lagen om att arbetslösa måste visa aktivitet för att få full arbetslöshetsersättning, har nu skrivits under av cirka 126 000 personer.

Redan åtta dagar efter att initiativet skapades hade det nått 50 000 underskrifter som krävs för att initiativet ska behandlas i riksdagen.

På måndag väntas nya utspel då styrelserna för fackorganisationerna FFC och STTK sammanträder.

FFC, som är landets största arbetstagarorganisation, har på förhand meddelat att de kommer att diskutera modellen och eventuella åtgärder.

Stort tryck för att protestera mot regeringens politik

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta vill inte spekulera i vilka beslut som kommer att fattas på måndagen, men säger till Svenska Yle att trycket på att göra någonting är stort.

- Det finns ett ganska stort tryck från våra medlemsorganisationer som förväntar sig att vi gör någonting annat än att ge ut pressmeddelanden.

Vad för sorts åtgärder skulle det kunna handla om?

- Det hårdaste alternativet är att arrangera strejker. Men det kan också handla om att ordna större möten eller andra demonstrativa aktiviteter.

- Vi måste tänka på att aktiveringsmodellen redan är godkänd av riksdagen och så har vi förhandlingsrundan på gång. Vi måste tänka på helheten innan vi fattar beslut.

Eloranta kallar aktiveringsmodellen för en nedskärning som slår hårdast mot långtidsarbetslösa och ökar byråkratin.

-Hur kan man lita på en regering som först gör ett konkurrenskraftsavtal och säger att det räcker med nedskärningar för arbetslöshetsstöd och några månader senare kommer med en ny nedskärning? Utvecklingen är oroande.

Sipilä: Motståndarna försöker skrämmas

Statsminister Juha Sipilä (C) köper inte fackförbundens kritik mot den nya lagen, utan kallar motståndet för skrämseltaktik.

- Det är ingen överraskning att alla våra reformer stött på motstånd. Då vi förra året beslöt att oftare intervjua arbetslösa talades det också om tvångsintervjuer och så försökte man skrämma upp folk med att säga att vi trycker ner arbetslösa.

Sipilä hänvisar till regeringens beslut att TE-byråerna skulle börja intervjua arbetslösa var tredje månad. Ett förslag som fick hård kritik, bland annat för att belasta TE-byråerna för hårt.

Juha Sipilä intervjuas i Villa Bjälbo söndagen den 14 januari 2018.
Bildtext Statsminister Juha Sipilä (C) intervjuades i Villa Bjälbo på söndagen.
Bild: Lehtikuva

- Men nu kommer det i huvudsak positiv respons om att arbetskraftsbyråerna har ett mera personligt grepp. Det kommer inte längre kritik mot beslutet.

Sipilä kommenterade aktiveringsmodellen i radioprogrammet Statsministerns frågetimme i Yle Radio Suomi på söndagen.

I programmet lovade Sipilä mera resurser till TE-byråerna för att motverka de regionala orättvisor som aktiveringsmodellen fått kritik för.

Statsministern viftade också bort alla frågor om inre strider i regeringen angående innehållet i aktiveringsmodellen.

Till exempel har Samlingspartiet fört fram idén om att också talkoarbete kunde räknas som aktivitet av arbetslösa och Näringsminister Mika Lintilä (C) har sagt att också frivilligarbete kunde tas med i lagen.

Sipilä håller fortsättningsvis bakdörren öppen och säger att det går att göra justeringar i lagen om det behövs. Den första utvärderingen av hur lagen fungerat görs om tre månader.

Työnhakupalvelu kännykässä.

Vad innebär den omtvistade aktiveringsmodellen? Vi listar 6 viktiga punkter

Ny lag om arbetslöshetsskydd har väckt kraftig kritik.

Diskussion om artikeln