Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sjöräddningsoperation i Korsnäs - mannen dog på sjukhuset

Från 2018
Uppdaterad 15.01.2018 12:34.
Gränsbevakningens helikopter går in för landning under sjöräddningsövningen ute vid Södra Vallgrunds sjöbevakningsstation.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

En man gick på söndagen genom isen utanför Korsnäs. Sjöräddningen fick upp mannen ur vattnet. Mannen var medvetslös då han fördes till Vasa för vård och dog senare på sjukhuset.

Nödcentralen tog emot larmet strax före klockan fyra på söndagseftermiddagen.

Mannens anhöriga var oroliga för honom då han inte återvänt hem efter att på förmiddagen med moped ha åkt ut för att vittja nät.

Sjöbevakningscentralen i Åbo ledde spaningsarbetet, där även patruller från Kaskö och Vallgrund deltog. Även en räddningshelikopter från Sverige befann sig i Kvarkenområdet och kom till undsättning.

Strax efter halv fem på söndagseftermiddagen fann man mannen och han kunde lyftas upp i den svenska räddningshelikoptern för transport till Vasa och centralsjukhuset.

Det är oklart hur länge mannen legat i vattnet. Han var klädd i flythalare. Han var medvetslös då man fann honom och fortsatt medvetslös under transporten till Vasa.

Mannens liv gick dock inte att rädda och han dog på sjukhuset.

Förundersökningsledare Mikko Uusimäki på Polisinrättningen i Österbotten säger att man i det här skedet inte med säkerhet kan slå fast själva dödsorsaken.

Dåligt isläge

Utanför sjöbevakningsstationen i Vallgrund i Korsholm möts man av öppet vatten och issörja.

- Isläget här ute i den yttre skärgården är just nu mycket dåligt, säger Rasmus Vikström, som är äldre sjöbevakare vid Vallgrunds sjöbevakningsstation.

Enligt Vikström finns det egentligen ingen is alls, endast issörja eller bitvis också helt öppet vatten.