Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu är snabbtestet för blågrönalger här – utvecklades i Salo och lanseras i Australien

Från 2018
Uppdaterad 15.01.2018 06:10.
Snabbtest för blågrönalger.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Det har varit några år på väg, men nu utlovar tillverkaren att det finns en färdig produkt. På tio minuter ska det gå att analysera på plats och ställe om det finns farliga alger i badvattnet.

En liten plastburk, en testkassett och en skvätt vatten. Det är allt som behövs för att testa om det finns blågrönalger i vattnet.

Produkten heter BlueGreenTest och kostar kring trettio euro. Den består av tre inkapslade provrör, gummihandskar, pipetter och en fiffigt utformad förpackning som tjänar som hållare för provrören medan de puttrar på.

Först till boskapsuppfödare

Forskningscentralen VTT började utveckla algtestet tillsammans med Åbo universitet.

Sedan kom Saloföretaget Salofa med i bilden och fortsatte utveckla. Förhoppningen var att testet skulle vara ute på marknaden redan i fjol, men utvecklingsarbetet drog ut på tiden. Nu är allting klart för lansering.

Nästa vecka, den 26 januari, ska företaget presentera sin produkt i Australien. Där är behovet stort, eftersom boskapsuppfödare har efterfrågat testet.

De vill veta om vattnet innehåller giftiga alger för att undvika att boskapen dricker av det.

Thommy Hellberg med snabbtestet för blågrönalger.
Bildtext Thommy Hellberg med algtestet BlueGreenTest.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Under våren ska alglådorna också introduceras på den finländska marknaden och på Salofa är förhoppningen att de ska finnas i både matbutiker och ett antal andra ställen till försäljning.

Bolagets styrelseordförande Thommy Hellberg tar emot på fabriken. I fastigheten tillverkades tidigare kretskort, men efter elektroniktillverkarnas sorti med Microsoft i spetsen stod hallen tom.

Salofa lockades av att det fanns ett renrum i fastigheten och flyttade in. Renrummet behövs för att tillverka de produkter som används i bland annat operationer.

Gav kinesiska underleverantörer nobben

Hellberg är entusiastisk. Han har bakom sig en karriär som marknadsförare för stora finländska bolag som Kone.

Han säger att han nu är på toppen av sin karriär och säger att han aldrig ska gå i pension trots att han egentligen redan gjort det en gång.

Nu sätter han sin energi på bolaget Salofa som har spännande saker på gång.

Inte bara algtestet, utan också cancertester och andra snabbtester och Salo verkar vara en alldeles ypperlig plats för det fyra år gamla uppstartsföretaget.

Salofa vill hålla hela processen i egna händer, allt från produktutveckling till komponenttillverkning. Tidigare beställdes vissa komponenter från Kina, men det fungerande inte och tillverkningen flyttades till Salo.

Och så här fungerar det!

Hellberg visar hur testet fungerar. Han tar ut en av plastburkarna som innehåller bränd kalk.

Han sätter burken i en vattenfylld bägare och låter vattnet rinna in i provröret och en del av vattnet kommer i kontakt med den brända kalken.

Efter det placerar han burken att stå i en öppning i förpackningen. Vattnet börjar koka när det kommer i kontakt med den brända kalken.

– Man väntar i tio minuter. Det ska vara över sjuttio grader i åtta-nio minuter. Då spräcker det cellerna där giftet finns.

Efter det tar han en pipett och sätter tre droppar vatten på en testkassett.

Den påminner ett graviditetstest och efter ett tag uppenbarar sig ett streck på kassetten som anger om resultatet är positivt. Den här gången är det inte det eftersom det var vanligt kranvatten i provet.

– Genom att avläsa intensiteten på teststrecket, så kan man definiera hur mycket toxin det finns.

En testlåda ska kosta knappt trettio euro och i det ingår tre uppsättningar tester. Hellberg förklarar att det är ingen idé att sälja dem enskilt eftersom algläget kan ändra från dag till annan.

Han räknar med stor succé för testet. Redan i fjol gick Salofa ut med att det är på väg, men det var inte färdigt.

– Det kommer inte att finnas brist på försäljare, det är säkert. Vi har blivit nerringda efter att vi gick ut med att det är på väg. Det störde mig väldigt mycket att vi inte kunde få ut det senaste sommar, men det var för tidigt.

Thommy Hellberg på Salofa.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Diskussion om artikeln