Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny konflikt i Syrien - Turkiet hotar att angripa kurdenklaven Afrin "inom några dagar"

Från 2018
Uppdaterad 15.01.2018 15:27.
Medlemmar i YPG på vakt i norra Syrien.
Bildtext Afrin och de två andra kurdiska enklaverna i Syrien domineras av den USA-stödda kurdiska milisstyrkan YPG
Bild: EPA/SEDAT SUNA

Turkiet hotar att angripa den kurdiska enklaven Afrin i norra Syrien inom några dagar.

Beskedet kom en dag efter att USA på söndagen meddelade att det kommer att bygga upp en ny syrisk gränsstyrka som består av 30 000 kurder och araber som har stötts av amerikanerna under det syriska inbördeskriget.

USA:s avsikt är att befästa Syriens gränser till Turkiet och Irak så att terrorgruppen IS inte kan göra comeback i norra Syrien.

- Vårt mål är att skapa en styrka som består av omkring 30 000 soldater, hälften av dem skulle bestå av styrkor från SDF och vi har redan börjat träna 230 personer, konstaterade talesmannen, överste Ryan Dillon på söndagen.

Den kurdisk-arabiska gränsstyrkan kommer att domineras av milismän från kurdiska YPG som också dominerar den USA-stödda kurdisk-arabiska styrkan SDF (Syrian democratic forces).

YPG kontrollerar också tre självstyrda kurdiska områden invid den turkiska gränsen i norra Syrien.

Afrin är en av tre kurdiska enklaver i norra Syrien som utgör de kurdiska syriernas självstyrda område Rojava - eller Västkurdistan.

Kurderna i Afrin har länge varit invecklade i konflikter både med Turkiet, proturkiska araber och etniska turkmenska rebeller i norra Syrien.

Karta Jarablus.
Bildtext Afrin är en av de tre kurdiska enklaverna norra Syrien. Turkiet har tidigare bombat kurder bl.a i de arabiska städerna Manbij och Al Bab
Bild: Yle

"Terroristnästen oacceptabla"

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan säger att den planerade nya gränsstyrkan är oacceptabel och att Turkiet inte tänker tillåta vad han kallar "terroristnästen" vid sin södra gräns.

- Vi förväntar oss att USA stöder Turkiet i våra legitima försök att bekämpa terrorism, sa den turkiske presidenten.

Kurdernas mål har länge varit att sammanlänka Afrin med de två övriga enklaverna Jazira och Kobanê som sträcker sig ända till den irakiska gränsen.

Om det skulle lyckas så skulle kurderna kontrollera ett över tusen kilometer långt gränsavsnitt mellan Syrien och Turkiet.

Det är något som Erdoğan inte kan tillåta med tanke på det bannlysta kurdiska arbetarpartiet PKK som har nära band till kurderna och YPG-milisen i Syrien.

Problemet är att Turkiets allierade USA kan tacka sina kurdiska bundsförvanter för att IS drevs ut från norra Syrien, särskilt jihadisternas starkaste fäste, provinshuvudstaden Raqqa.

Erdoğan sade att han hoppas att USA inte ställer sig på kurdernas sida i Afrin och att Turkiet och amerikanerna i stället kan samarbeta i norra Syrien.

Turkiet trängde i fjol in i norra Syrien med stridsvagnar och markstyrkor som fick stöd av stridsplan
Bildtext Turkiska styrkor har trängt in i norra Syrien vid flera tillfällen under de senaste åren
Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA

YPG-källor i Afrin säger att sammandrabbningar redan bröt ut natten mot måndag mellan kurdiska och turkiska styrkor vid gränsen och att minst en milisman miste livet.

Minsta lilla incident vid gränsen innebär att vi måste vidta åtgärder

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan

Turkiet trängde in i norra Syrien år 2016 för att driva både IS och kurder bort från gränsområden. Turkarna kallade den åtta månader långa offensiven för "Eufrats sköld" och denna operation kommer nu att fortsätta, enligt Erdoğan.

- Vi kommer att fortsätta med de operationer som började med "Eufrats sköld" för att driva bort terrorister, om gud så vill.

- Minsta lilla incident vid gränsen innebär att vi måste vidta åtgärder, varnade Recep Tayyip Erdoğan.

Också Ryssland och den syriska regeringen har fördömt USA:s planer på en ny gränsstyrka i Syrien.

Hjälp- och människorättsorganisationer befarar för sin del att en turkisk attack mot Afrin skulle kräva många civila offer vilket kunde leda till en massflykt norrut mot Turkiet.

Läget är illa nog som det är i norra Irak eftersom den syriska regeringen har trappat upp sina bombattacker mot den rebellkontrollerade provinsen Idlib som ligger söder om Afrin.

Källor: AFP, AP, Reuters

Diskussion om artikeln