Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kesko litar fortfarande på att Citymarket på västra åstranden i Borgå blir av

Från 2018
K-Citymarket i Borgå
Bildtext K-Citymarket i Nimbushuset i Borgå.
Bild: Elin Englund/Yle

Besvären mot planen på hotell och Citymarket intill Konstfabriken ligger hos domstolen, och intresset för hotellet verkar vara svalt. Men hos Kesko lever hoppet fortfarande. Behovet av en ny Citymarket i Borgå är stort.

Under våren väntas besked från förvaltningsdomstolen angående de besvär som har lämnats in mot den nya detaljplanen för västra åstranden i Borgå.

Detaljplanen inkluderar en ny Citymarket och ett hotell intill Konstfabriken. Byggbolaget Hartela ansvarar för projektet.

Enligt de senaste uppgifterna till Yle Östnyland är intresset för hotellet på västra åstranden svalt. Om inte hotellet blir av, blir inte heller Citymarketbygget av.

Har Kesko en plan B för Borgå om projektet på västra åstranden rinner ut i sanden?

– Jag tror att vi kan utveckla vår service i Borgå oberoende. Vi har en affär i centrum från förr så vi får utveckla den om det inte är möjligt att bygga en ny Citymarket, säger Timo Heikkilä som är områdesdirektör på Kesko.

Konstfabriken på västra åstranden.
Bildtext Citymarket och hotellet ska byggas på den tomma tomten intill Konstfabriken.
Bild: Elin Englund/Yle

Timo Heikkilä konstaterar att nuvarande Citymarket nära Mannerheimgatans bro är från en förgången tid.

– Därför skulle det vara ytterst viktigt för oss att få till stånd ett nytt fungerande objekt som betjänar kunderna bra.

Svårt att hitta alternativa platser

Yle Östnylands reporter frågar Heikkilä om Kesko har funderat på alternativa platser för en ny affär, om det är så att projektet på västra åstranden inte blir av.

Han säger att det är svårt att hitta alternativ. Centrum är relativt litet, och i Borgå är helheten viktig.

Den nuvarande landskapsplanen tillåter inte att affären byggs till exempel i Kungsporten – stormarknader måste byggas på centrumområdet.

– Platsen på västra åstranden är den bästa vi kan hitta i centrum.

Jag tror nog att Hartela sköter sin egen bit med stil. Jag kan inte kommentera det desto närmare. Det är Hartelas uppgift

Timo Heikkilä

De som har besvärat sig mot planerna på Citymarket och hotell på västra åstranden har sagt att de är redo att ta saken vidare till nästa rättsinstans om besvären förkastas i förvaltningsdomstolen.

I värsta fall kan besvärsprocessen ta flera år. Har ni funderat på att göra förbättringar i den nuvarande affären medan ni väntar på besked?

– Vi måste hålla alla våra verksamhetsställen i sådant skick att de fungerar och fyller alla krav. Men jag tror ändå att projektet på västra åstranden går vidare. Helheten är till alla Borgåbors fördel, säger Timo Heikkilä.

Om inte hotellet blir av, blir inte heller den nya Citymarketaffären av – oberoende av om besvären mot planen förkastas eller inte.

Litar ni ännu på att Hartela lyckas hitta en hotelloperatör?

– Jag tror nog att Hartela sköter sin egen bit med stil. Jag kan inte kommentera det desto närmare. Det är Hartelas uppgift, säger Heikkilä.

Diskussion om artikeln