Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Helsingforsbiskop anklagas för att ha köpt resor och rosor med kyrkans kreditkort: ”Det är bra att saken utreds”

Från 2018
Uppdaterad 16.01.2018 15:39.
Biskop Teemu Laajasalo står på Helsingfors domkyrkas trappa.
Bildtext Biskop Teemu Laajasalo.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Polisen utreder om biskopen för Helsingfors stift Teemu Laajasalo har sysslat med ekonomiska oegentligheter. Laajasalo säger själv i ett uttalande att det är bra att saken utreds och medger att han gjort felbedömningar.

Förra veckan meddelade domkapitlet i Helsingfors stift att de fått in en yrkan om att biskop Laajasalos användning av kyrkans pengar bör utredas.

Biskopen misstänks ha använt kreditkortet bland annat för lyxiga hotellövernattningar och biljetter till musikfestivalen Flow.

Det var ordföranden för stiftets fullmäktige, Johanna Korhonen, som bad om utredningen. Enligt Korhonen har Laajasalo bland annat använt arbetsgivarens kreditkort på ett ansvarslöst sätt under sin tid som kyrkoherde i Berghäll.

Korhonen misstänker att biskopen använt kreditkortet bland annat för resor, lyxiga hotellövernattningar, långskaftade rosor och biljetter till musikfestivalen Flow.

Kvittona för de flesta kreditkortsinköp verkar ha försvunnit.

Förvirrande siffror från privat företag

Det finns också frågor gällande biskopens privata affärer.

Laajasalo ska år 2015 ha uppgett för skattemyndigheterna att hans företag omsatte 14 000 euro, medan handelsregistrets uppgifter visar att omsättningen i själva verket var 50 000 euro mera.

Enligt Korhonen finns det också olika versioner av företagets bokslut från år 2012. Enligt det ena gjorde företaget en förlust på 303 000 euro, enligt det andra var förlusten hela 534 000 euro.

Både kyrkan och polisen utreder

Efter att frågorna om biskopens ekonomiska förfaranden väcktes har ledningsgruppen för Helsingfors kyrkliga samfällighet beställt en utredning av en utomstående och oberoende expert.

Utredningen gäller det interna övervakningssystemet, de ekonomiska procedurerna, godkännande av räkningar, användning av kreditkort och korträkningar.

Jag ger dem mitt fulla stöd och hjälper båda med deras utredningar.

Teemu Laajasalo

Också Helsingforspolisen har meddelat att de utreder fallet.

Erkänner att han handlat omdömeslöst

Teemu Laajasalo sade själv i ett uttalande på måndagen att han tycker det är bra att myndigheterna utreder det skedda.

– Jag ger dem mitt fulla stöd och hjälper båda med deras utredningar, säger han.

Laajasalo medger att han har gjort felbedömningar och varit slarvig. Han har erbjudit sig att själv ersätta en del av kostnaderna för de dyra övernattningar han har betalat med kyrkans kreditkort.

Förra veckan nekade han ändå till de flesta anklagelser som riktas mot honom.

I uttalandet ber han också om ursäkt för att han gjort många besvikna och säger att det nu är tid för självanalys och förändring.


Artikeln ändrades 16.1.2018 kl. 15.29. Meningen om att polisen har inlett en förundersökning ändrades till att polisen nu utreder.

Diskussion om artikeln