Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finnlines har flyt - sätter in större fartyg på rutten Nådendal - Kapellskär

Från 2018
Uppdaterad 17.01.2018 13:08.
Fartyget MS Nordlink heter efter renoveringen MS Finnswan.
Bildtext MS Nordlink kommer efter renoveringen att flyttas till rutten Nådendal - Kapellskär och döpas om till MS Finnswan
Bild: Mostphotos

Det går bra för rederiet Finnlines.

För första gången sedan finanskrisen började 2008, så uppskattas rederiets omsättning stiga, berättar Staffan Herlin, kommersiell chef vid Finnlines.

Det här har man bland annat Åboregionens varvs- och bilindustri att tacka för.

- Vi har medvind i ekonomin, som vi inte haft på många år.

Det är i synnerhet i Åboregionen som det ekonomiska uppsvinget syns. Finnlines transporterar ibland komponenter till bilfabriken i Nystad och färdiga bilar utomlands.

- Vi ser det klart som ökade fraktvolymer från Valmet Automotive som tillverkar Mercedes-bilar, men också från Meyers skeppsdocka i Åbo.

Nytt, större fartyg till Nådendal - Kapellskär-rutten

Tack var de ökade fraktmängderna kommer man också att sätta in ett större fartyg på linjen Nådendal-Kapellskär, då fartyget Nordlink flyttas från rutten Malmö-Travemünde.

Jämfört med det nuvarande fartyget som trafikerar rutten kommer passagerarkapaciteten att stiga från 440 till 554. Fraktkapaciteten kommer också att öka från 2 918 längdmeter till 4216 längdmeter.

Efter en grundlig renovering av passagerar- och restaurangutrymmena samt tax free-butiken kommer fartyget från och med maj att trafikera rutten Nådendal - Kapellskär under namnet MS Finnswan tillsammans med fartyget MS Finnfellow som också trafikerar rutten.

- Tidigare har vi gjort så att vi har haft en lite mindre kapacitet till vintern och lite större kapacitet på sommaren och så har vi anpassat kapaciteten enligt var konkurrensen finns. Men nu sätter vi in en konstant kapacitet på linjen på grund av det här uppsvinget och för att det finns en efterfrågan på det, förklarar Herlin.

MS Nordlink heter efter renoveringen MS Finnswan.
Bild: Mostphotos

Herlin liknar frakten till sjöss med en flaskhals. Finns inte kapaciteten på en viss rutt, så söker sig lasten annanstans. Ett större fartyg hoppas man att ska öppna upp nya attraktiva ruttalternativ för transportbolagen.

Förlängda fartyg för ökad kapacitet

Med uppsvinget i ekonomin, ökar fraktvolymerna också på andra håll. För att svara på de ökade fraktvolymerna, håller Finnlines också för tillfället på att förlänga fyra fartyg. Två av dem, MS Finnsky och MS Finntide kör mellan Nystad och Travemünde.

Processen är enklare än man kunde tro. Den ökade fraktvolymen motsvarar ett fartyg i samma storleksklass, berättar Herlin.

- Det är klart att det är mer än att bara svetsa plåt, men jämfört med att beställa en ny båt, så går det att göra på åtta veckor.

Finnlines fartyg
Bild: Finnlines

För att en förlängning ska lyckas, måste fartyget vara tekniskt anlagt för det och det ska också vara tillräckligt nytt för att det ska löna sig att investera i fartyget.

Passagerartrafiken allt viktigare

Finnlines verksamhet fokuserar på frakttrafik, men passagerartrafikens betydelse växer.

I dagsläget utgör passagerartrafiken cirka 10 procent av rederiets totala omsättning. Rederiet har skilda anställda som har hand om den delen av verksamheten.

- Det har visat sig vara intressant. I början var vi kanske lite rädda för hur vi skulle kombinera passagerartrafiken med frakttrafiken, men vi har kanske varit lite onödigt rädda, berättar Herlin.

- I synnerhet i Östersjöområdet utvecklar vi mer och mer helhetspaket för bilresenärer och där finns mycket möjligheter.

Diskussion om artikeln