Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Maija-Liisas man höll på att bli påkörd på Mechelingatan - polisen intensivövervakar Kampens bilister

Från 2018
Polis övervakar trafiken vid Mechelingatan i Helsingfors.
Bildtext De flesta trafikolyckorna i Kampen i fjol skedde vid Mechelingatan.
Bild: Lukas Rusk

Maija-Liisas man höll på att bli överkörd när han korsade Mechelingatan. Trots att fotgängarna hade grönt ljus körde en bilist mot rött vid övergångsstället.

– Han går ganska långsamt för han har en fotskada. När han gick över vägen vid grönt ljus höll en bil på att köra på honom. Han lyckades nätt och jämnt väja, trots sin fotskada. Bilisten brydde sig inte alls utan körde bara vidare, säger Maija-Liisa.

Kampen är det olyckstätaste området i Helsingfors. Största delen av olyckorna i Kampen har skett på Mechelingatan.

Maija-Liisa är inte överraskad. Hon bor vid Norra Järnvägsgatan och säger att trafiken är farlig speciellt vid Mechelingatan.

– Folk kör väldigt hårt där och många kör mot rött, säger hon.

Flest olyckor i Kampen i fjol – men få fotgängare skadades

Trots att olyckorna är många är det relativt få fotgängare som skadats. Förra året skadades tre fotgängare i Kampen. Sammanlagt ägde 116 olyckor rum.

Heidi Warelius är överkonstapel på Helsingforspolisen.

– Vi hade väntat oss att de flesta olyckorna skulle ha med fotgängare att göra, eftersom området är i Helsingfors centrum och det finns många fotgängare där. Men de vanligaste olyckorna skedde antingen när bilister bytt körfil, backat eller helt enkelt kört in i bilen framför, säger Heidi Warelius.

Överkonstapel Heidi Warelius vid polishuset i Böle.
Bildtext – Liikenne Pro-kampanjen har fått ett gott bemötande på sociala medier. Många föreslår ställen där polisen kunde övervaka trafiken, säger överkonstapel Heidi Warelius från Helsingforspolisen.
Bild: Lukas Rusk

Polisen i Helsingfors har sedan slutet av fjolåret övervakat trafiken extra noggrant som en del av kampanjen Liikenne Pro. Kampanjen fortsätter till slutet av april.

Kör noggrant i Kampen – Polisen ser dig

Polisen kommer att fortsätta med intensivövervakningen i Kampen ännu den här veckan och de följande två veckorna.

Överkonstapel Arto Aaltonen övervakade trafiken vid Mechelingatan och Norra Järnvägsgatans korsning på tisdagen.

– Vi har bötfällt några som kört mot rött ljus och ett tiotal som använt sin mobiltelefon medan de kör. Det är oftast den här sortens brott som vi stöter på. Vi har inte stött på några värre brott eller olyckor under Liikenne Pro-kampanjens tid, säger Aaltonen.

Diskussion om artikeln