Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Bygg bordet som står stadigt på två ben

Från 2018
Uppdaterad 01.02.2018 14:14.
Strömsö inslag: Bygg bordet som står stadigt på två ben - Spela upp på Arenan

Ett bord behöver vanligtvis fyra ben för att kunna stå, det här bordet klarar sig på två.

Ett litet bord som står längs väggen är en praktisk möbel. Bordet är aldrig i vägen och man kan ställa saker på det tillfälligt eller för en längre tid. Man brukar kalla dem "sidobord" och speciellt fungerande är sådana i ett rum där det serveras mat och där det behövs avställningsytor för allehanda kippor och koppar.

Det här bordet är fastskruvat i väggen och går inte att flytta runt men behöver därför inte heller ha fler än två ben - en ren inbesparing med hälften av det vanliga antalet fyra ben.

Material och arbetsbeskrivning:

  • 1 st bordskiva av limträskiva, 16mm tjock, 400mm bred och 800mm lång.
  • 1 st list under bordskivan 16mm x 70mm x 800mm. Den här listen kommer mot väggen och det är i den här listen som bordet skruvas fast i väggen.
  • 2 st lister 16mm x 40mm x 370mm. De här listerna skruvas fast under bordsskivan som stöd för skivan. Benen sitter också fast i dessa lister. Borra ett ovalt hål för skruvarna så att bordskivan kan svälla och krympa utan att skivan spricker.
  • 4 st lister 40mm x 40mm x 600mm till ben. Den övre delen av benet ligger i 45 graders vinkel från bordskivan mot väggen. Den nedre delen av benet ligger i 63 graders vinkel i förhållande till den övre delen. Fäll in bendelarna halft till halft i varandra. Avståndet från väggen till det ställe där benen är infällda i varandra är 65mm.

    Höjden på bordet blir ca 800mm och avståndet mellan benen är 600mm.

sidobord

Stadigt på två ben

Ställ bordet mot en vägg så att det står i 90 graders vinkel mot väggen. Såga av benen så att bordet står jämnt och stadigt mot golvet och skruva fast det i väggen.