Pedofilskandaler överskuggar påvens resa till Sydamerika - tiotals chilenska präster har dömts för sexuellt utnyttjande
Påven Franciskus inleder på måndagen sin resa i Chile och Peru. Sexuellt utnyttjande och brott mot ursprungsfolkens rättigheter kastar ändå en skugga över resan.
Det är 31 år sedan påven besökte Chile. År 1986 var det påven Johannes Paulus II som reste till Chile. Då styrdes landet fortfarande i praktiken av Augusto Pinochets militärjunta.
Den romersk-katolska kyrkans högsta ledare på jorden fick då ett varmt mottagande till och med av vänsteroppositionen i landet.
Drygt 30 år senare verkar påven inte få ett lika euforiskt mottagande.
Attacker mot kyrkor i Santiago
I fredags angreps tre kyrkor i huvudstaden Santiago med brandbomber. Ingen skadades i attackerna. Samtidigt cirkulerade det flygblad som innehöll hot mot påven.
Det är oklart vem som ligger bakom dåden. Flera olika demonstrationer väntas under besöket. President Michelle Bachelet har kallat attackerna ”besynnerliga” och manar till lugn.
Vatikanens andre man, kardinalen Pietro Parolin, medgav förra veckan att påvens resa till Sydamerika ”inte skulle bli lätt”.
Mörkläggning av sexuellt utnyttjande
En av orsakerna tilI demonstrationerna går att finna i staden Osorno som ligger ungefär 800 kilometer söder om huvudstaden Santiago de Chile.
Det är här fader Juan Barros är biskop. Barros namn kopplas samman med det så kallade Karadima-fallet. Fader Fernando Karadima dömdes 2011 i kyrkans egen domstol för att sexuellt ha utnyttjat flera minderåriga pojkar i församlingen.
Kyrkans dom förblev den enda påföljden för Karadima. Offren lyckades inte få kompensation genom en civil rättsprocess.
Flera av prästerna i Karadimas närmaste krets beskylls av offren för att medvetet ha mörkat vad som pågick.
I januari 2015 utsåg påven Franciskus en av dessa präster – fader Juan Barros – till biskop i Osorno.
Beslutet klingade illa med tanke på påvens löfte om nolltolerans mot övergrepp och mörkläggandet av trakasserier inom kyrkan i samband med att han valdes till påve för fem år sedan.
En grupp som representerar offren har kritiserat påven i hårda ordalag för att den inte får träffa påven under hans besök för att diskutera ärendet. Gruppen kontaktade Vatikanen för flera månader sedan med sin begäran.
Fallet Karadima är inte det enda fallet av sexuellt utnyttjande inom kyrkan som nu väcker ilska och besvikelse i Chile.
Sedan 2000 har 80 präster i Chile blivit åtalade för sexuellt utnyttjande av minderåriga. Över hälften av dem har blivit dömda i kyrkans egen domstol.
Hörs ursprungsbefolkningens röst under besöket?
På onsdag ska påven besöka staden Temuco i Aracania, som är de facto huvudstad för ursprungsbefolkningen Mapuche. Folkgrupgen utgör i dag drygt sju procent av befolkningen.
I praktiken existerar vi inte
Det väntas demonstrationer utanför flygfältet där påven Franciskus kommer att leda mässan. Katolska kyrkan har beskyllts för att vara delaktig i erövrandet av mapuche-folkets mark.
Det rör sig om frågor kring markanvändning och språkliga och kulturella rättigheter för mapuche-folket.
- I praktiken existerar vi inte. Det är skamligt. Vi behöver nya förhandlingar, och vi hoppas att påvens besök kan så ett frö till framtida förhandlingar, sade Hugo Alcaman, ordförande för organisationen Enama, som representerar mapuche-folket.
Representanter för ursprungsfolk väntar nu med spänning på hur påven kommer att uttrycka sig om ursprungsfolks rättigheter.
I Bolivia 2015 gick påven så långt som att be om förlåtelse för ”synder som begåtts mot ursprungsbefolkningen” under kolonialismen.
Ett samhälle i förändring
Påven Franciskus bodde själv i Chile i början av 1960-talet som ung jesuit. Det land som han nu besöker är ändå ett land som har genomgått stora förändringar.
Chile har legaliserat abort, och en lag om samkönat äktenskap ser ut att bli godkänd inom en snar framtid. Samkönade par kan i dag registrera sina parförhållanden.
Katolska kyrkan har tappat mark i samhället. Andelen katoliker har sjunkit till 67 procent medan en femtedel av chilenarna uppger sig vara ateister.
Det är alltså inte ett sammanträffande att det är Chile som påvens resa går till.
Påvebesök i efterdyningarna av jordskalv
Påven Franciskus kommer förutom Chile också att besöka grannlandet Peru. I söndags drabbades de södra delarna av landet av en jordbävning.
Två människor omkom och flera tiotal skadades i skalvet. Rädslan för nya skalv sätter sin prägel på besöket.
Peru är också politiskt i gungning. Det råder ett utbrett missnöje i landet efter att den tidigare presidenten Alberto Fujimori benådades på julafton.
Fujimori dömdes till ett fängelsestraff på 25 år för brott mot mänskliga rättigheter under sin tid som president på 1990-talet. Han avtjänade ändå bara tolv år av straffet.
Det har förekommit stora protester i Peru efter benådningen. Fujimori har ändå många anhängare i Peru som anser att det var han som ledde landet ur en ekonomisk kris under sin tid som president mellan 1990 och 2000.
Inget besök till Argentina
Resan till Chile och Peru är påven Franciskus tjugoandra officiella utlandsresa som påve. Den första latinamerikanska påvens hemland Argentina ingår inte den här gången i reseplanen.
Trots att kritiska röster har höjts inför besöket finns det fortsättningsvis många latinamerikaner som gärna vill uppleva påvens besök.
Myndigheterna i Chile väntar sig upp till en miljon utländska besökare under påvebesöket. Största delen av de utländska besökarna kommer från Argentina och Bolivia.
Säkerhetspådraget är omfattande. Omkring 18 000 poliser och medlemmar i de olika säkerhetsstyrkorna i landet har olika uppdrag under påvens besök.
Katolska kyrkan tappar inflytande i Latinamerika?
Förutom en ökad sekularisering utmanas den katolska kyrkan i Latinamerika av nyare religiösa samfund.
I Brasilien – till folkmängden världens största katolska land – är det speciellt protestantiska kyrkor som växer på bekostnad av den romersk-katolska kyrkan.
Drygt 20 procent av brasilianerna är medlemmar i de här oftast väckelsekristna samfunden.
I de fattigaste favelaområden i Brasilien är de evangeliska protestantiska samfunden speciellt populära. Enligt flera undersökningar kan över hälften av de fattigaste brasilianerna i städer vara protestanter.
Jag tror vi är nära ett kärnvapenkrig. Jag är rädd.
Påven inför resan
Påven inledde sin resa med att, inför en skara av samlade journalister på flygplatsen i Rom, uttrycka sin oro över läget i världen.
Journalisterna frågade om påvens syn på kärnvapen – dagen efter ett falskt alarm på Hawaii.
- Jag tror vi är nära ett kärnvapenkrig. Jag är rädd. Det krävs bara ett misstag för det, sade påven Franciskus.
Han visade ett fotografi från år 1945 för reportrarna. På bilden ser man en japansk pojke bära sin döda bror. Brodern hade dödats då USA fällde en atombomb över Nagasaki i slutskedet av Andra världskriget.
På baksidan av fotografiet stod det skrivet orden ”krigets frukt”. Påven konstaterade att ”en bild berättar mer än tusen ord”.
Påven avslutar sin resa i Sydamerika den 22 januari.