Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges utrikesminister Margot Wallström anmäls för annorlunda bild av hoten mot Sverige

Från 2018
Uppdaterad 15.01.2018 21:00.
Margot Wallström
Bild: EPA-EFE/LUONG THAI LINH

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) anmäls till Konstitutionsutskottet misstänkt för att inte ha varit tillräckligt objektiv och saklig, rapporterar Dagens Nyheter (kräver inloggning).

Margot Wallström (S) och hennes chef, statsminister Stefan Löfven, har skapat förvirring med sina olika uttalanden.

Wallström misstänks för att via Utrikesdepartementet (UD) ha spridit en felaktig version av Försvarsberedningens rapport.

Allan Widman (L) ordförande för riksdagens försvarsutskott, vill nu pröva om UD avvikit från kraven på objektivitet och saklighet.

Tvisten gäller beskrivningen av hot

Tvisten gäller en rapport där de militära hoten mot Sverige definieras.

I lördags rapporterade Dagens Nyheter att UD hade sänt ut en instruktion till Sveriges ambassader världen över med missvisande innehåll.

I dokumentet sägs det att ”försvarsberedningens bedömning i rapporten av de militära hoten ligger i linje med den som regeringen gjort i och med försvarsbeslutet 2015”. I formuleringen från 2015 sägs att ett militärt angrepp mot Sverige ”är osannolikt”.

Försvarsberedningens rapport från december 2017 tonas ned i dokumentet. I den sägs det att ”Ett enskilt militärt angrepp direkt mot Sverige inte kan uteslutas”.

Wallström: Ett försök att göra en höna av en fjäder

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger till DN att beredningens senaste skrivning från 2017 inte innebär någon förändring i sak mot den förra beredningens analys 2015.

- Det är ingen skillnad. Det är bara att de bytt plats på ett par meningar. Men det har ingen betydelse för den försvarspolitiska analysen, säger Margot Wallström.

Hon säger att hon föredrar den analys som den tidigare beredningen gjorde 2014 och formuleringarna i försvarsbeslutet 2015.

Wallström kommenterar det hela med att det handlar om ett försök att göra en höna av en fjäder.

Diskussion om artikeln