Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kan Finland gå Norges väg och förbjuda pälsnäringen? – Motståndet är starkare i Norge säger forskare

Från 2018
Uppdaterad 16.01.2018 08:32.
Farmmink.
Bild: Yle/Roger Källman

Djurrättsorganisationerna välkomnar den norska regeringens plan på att lägga ner pälsdjursuppfödningen, medan pälsfarmarna är upprörda. Nordenforskaren Johan Strang tror inte att den norska politiken har några direkta konsekvenser för politiken kring pälsnäringen i Finland.

Vid djurrättsorganisationen Animalia anser man att det här är ett viktigt framsteg för hela Norden och hoppas att Finland tar efter.

– Nu då vi håller på att förnya vår djurskyddslag ser det ut som att många sådana förbättringar som vi har sett fram emot inte kommer att hända, och då tycker vi att regeringen borde ta lite exempel av andra nordiska länder, säger Veikka Lahtinen som är kampanjansvarig vid Animalia.

Ett förbud av pälsnäringen är inte någon större fråga för tillfället i Finland.

― Nordenforskaren Johan Strang

Nordenforskaren Johan Strang poängterar att planen att avveckla pälsnäringen år 2025 är ganska långt i framtiden, och att det ännu kommer val innan det.

Han tror ändå att det är sannolikt att förbudet går igenom eftersom det också bland oppositionspartierna finns ett stort motstånd mot pälsnäringen.

– Bland oppositionspartierna har till exempel Arbetarpartiet redan 2011 beslutat att de ställer sig bakom ett sådant här förbud, så sannolikheten är stor att det kommer att drivas igenom, säger Strang, som är docent Nordenstudier vid Helsingfors universitet.

Frustration bland pälsdjursuppfödare

För ett år sedan var pälsnäringen föremål för diskussion i Norge, och då beslöt regeringen att pälsnäringen får fortsätta, men att man gör om regelverket som man kallade en bärkraftig utveckling på pälsnäringen.

– Många farmare måste göra ganska stora investeringar för att anpassa sig till det nya regelverket och nu ett år senare gör man en kovändning och besluter att lägga ner det helt och hållet, så det här har tagits emot av pälsfarmarna med frustration och bestörtning, säger Strang.

Finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg och ledaren för Liberala partiet Trine Skei Grande under en presskonferens den 14 januari 2018.
Bildtext Ett förbud mot pälsnäringen finns i den nya norska regeringens program.
Bild: EPA-EFE/LISE ASERUD

I Norge är antalet pälsdjursfarmer cirka 200, medan antalet i Finland är omkring 900.

Enligt Strang finns det ett starkare motstånd mot pälsnäringen i Norge jämfört med Finland. Strang tror inte direkt att det här påverkar politiken kring pälsnäringen i Finland, även om man brukar följa med den politiska utvecklingen i de andra nordiska länderna.

– Ett förbud av pälsnäringen är inte någon större fråga för tillfället i Finland. Senast var frågan uppe i riksdagen i form av ett medborgarinitiativ 2013 och då föll det med ganska klara siffror, säger Strang.

Diskussion om artikeln