Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tre Borgårestauranger finns med på Finlands topplista: ”Det talas om Borgåfenomenet i matkretsar”

Från 2018
Uppdaterad 15.01.2018 21:01.
Bistro Sinne i Borgå.
Bild: Yle / Hanna Othman

Till landets 50 bästa restauranger hör: Bistro Sinne, SicaPelle och Meat District. Det här enligt branschtidningen Viisi Tähteä.

Epitetet matstad passar allt bättre på Borgå. Branschfolk inom restaurangvärlden har efter en paus på sex år röstat fram de 50 bästa matställena i Finland. Tre Borgårestauranger kom med på listan.

  • 23. Bistro Sinne
  • 25. SicaPelle
  • 31. Meat District

Nummer ett på listan är Helsingforsrestaurangen Ravintola Grön. Listan görs av Food Camp Finlandia och branschtidningen Viisi Tähteä.

Skylt utanför restaurang SicaPelle och Hotell Onni.
Bild: Yle / Hanna Othman

Under prisutdelningskvällen i Helsingfors på måndagen fick krögaren Riku Stenros höra ett och annat om Borgå som matstad.

- I matkretsarna i Helsingfors talar många högt om Borgåfenomenet. Att vi här har väldigt många restauranger som håller anmärkningsvärd hög klass, säger Stenros. Till Borgå börjar matvänner komma bara för att äta bra här.

Själv driver han tillsammans med sin fru Johanna Stenros restaurangerna SicaPelle och Meat District i Gamla stan i Borgå.

Orsaken till framgångarna är rätt enkla.

- Vi serverar rätt sorts mat i rätt sorts miljö, och dessutom satsar vi hårt på våra råvaror. Det ska märkas på tallriken varifrån våra råvaror härstammar.

Bistro Sinne i Borgå.
Bild: Yle / Hanna Othman

Enligt Riku Stenros har östnylänningarna inte ännu helt förstått hur bra matrestauranger det finns i Borgå.

- Redan en tid har de här tre restaurangerna fått goda vitsord och beröm på många håll. Det verkar som om alla i Östnyland inte riktigt ännu känner till vilka matupplevelser det finns att ta del av här.

Dessutom är utbudet väldigt brett i Borgå.

- Här finns nu många matställen som gör väl ifrån sig. Det är inte bara de tre topprestaurangerna som nu lockar mänskor till staden, säger Riku Stenros. Vi har dessutom ett bra samarbete oss krögare emellan.

Bistro Sinne i Borgå.
Bild: Yle / Hanna Othman

Bara en enda pusselbit fattas bland restaurangutbudet.

- Det finns plats för en högt profilerad asiatisk restaurang, som håller öppet också kvällstid.

Här hittar du hela listan över de 50 bästa restaurangerna i Finland

Diskussion om artikeln