Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike skärper tonen mot asylsökande

Från 2018
Grävande journalisten och författaren Edwy Plenel.
Bildtext Den kända debattören Edwy Plenel, chef på grävande sajten Mediapart..
Bild: Yle/Johan Tollgert

Migrationspolitiken är en av de knivigaste frågorna som Frankrikes president Emmanuel Macron har att lösa. Snart ska nya lagar stiftas som skärper möjligheterna för migranter att stanna i Frankrike.

Under tisdagen ska Macron besöka staden Calais där flyktingströmmen orsakat stora problem.

Genom det nya lagförslaget ska färre migranter få asyl bland annat genom att myndigheterna förkortar väntetiden från 120 till 90 dagar.

Vidare kommer möjligheten att överklaga avslag bli så gott som omöjlig. I väntan på beslut måste migranten hädanefter vistas på samma adress, för att lättare föras till gränsen vid avslag.

Kritik mot den hårdnade linjen

Men kritiken är hård från många håll.

-Nu när president Macron bestämt sig för en antimigrationspolitik, stänger Frankrike egoistiskt gränserna, ryter den kände debattören Edwy Plenel, chef på grävande sajten Mediapart.

Uttalandet får stöd av katolska kyrkan och flera hjälporganisationer som offentligt tar avstånd från planerna att minska antalet flyktingar i Frankrike.

Den stora politiska veckotidningen L’Obs har på omslaget den ironiska texten « Välkommen till landet med mänskliga rättigheter ».

politiska veckotidningen L’Obs har en bild på President Macron omgiven av taggtråd.
Bild: Yle/Johan Tollgert

-Macrons flyktingpolitik är otäck, tycker i sin tur Nobelpristagaren i litteratur Jean-Marie Gustave Le Clézio.

Till och med inom regeringspartiet LREM, Republiken på väg, har frågan splittrat medlemmarna. Kritikerna i de egna leden menar att regeringen nu sträcker ut en hand till ytterhögern.

Men presidentens inrikesminister Gérard Collomb står på sig. Han menar att en stor del av de franska väljarna kräver hårdare tag gällande flyktingströmmen.

Det är dock ännu okänt exakt när det nya lagförslaget kommer att tas upp i Nationalförsamlingen.

Över 100 000 människor sökte asyl i Frankrike förra året, enligt franska flyktingmyndigheten Ofpra. 26 000 av dem fick inget uppehållstillstånd och utvisades.

Asylprövning i flyktingläger i Niger och Tchad

Den största gruppen bland de asylsökande är oväntat albaner. Albanien anses dock vara ett säkert land av franska myndigheter och de flesta kommer sannolikt få avslag på sina ansökningar.

Antalet asylansökningar från Elfenbenskusten och Kongo-Kinshasa har också ökat kraftigt.

Under ett minitoppmöte i somras beslutades att man ska starta asylprövning i flyktingläger i Afrika i länderna Niger och Tchad. Detta för att snabbt kunna skicka asylsökanden med avslag tillbaka till sina hemländer.

På torsdag träffar den franske presidenten premiärminister Theresa May för att pressa den brittiska regeringen att bättre tackla krisen.

För många migranter som nått Frankrike är nämligen drömmen att ta sig till Storbritannien.

Redan idag besöker Macron Calais, där några hundratals flyktingar lever under svåra förhållanden.

Natacha Bouchart, borgmästare i Calais, välkomnar Macrons besök.

-Flyktingarna utsätter sig för livsfara och utnyttjas av människosmugglare. Dessutom känner sig invånarna i Calais hotade, förklarar hon till fransk TV.

Diskussion om artikeln