Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Påven Franciskus inledde komplicerat besök i Chile

Från 2018
Uppdaterad 16.01.2018 11:47.
Påve Franciskus vinkar från sin påvemobil efter ankomsten till Santiago.
Bildtext Påve Franciskus vinkar från sin påvemobil efter ankomsten till Santiago.
Bild: EPA-EFE/Esteban Garay

Påven Franciskus har inlett ett tre dagar långt besök i Chile. Besöket överskuggas av pedofilskandaler och missnöje. Allt fler chilenare har tagit avstånd från den katolska kyrkan.

Tusentals människor kantade gatorna i Chiles huvudstad Santiago de Chile för att få en skymt av påve Franciskus då han passerade i sin påvemobil.

Enligt nyhetsbyråerna var folksamlingarna ändå betydligt tunnare än vad de varit vid påvebesök i andra latinamerikanska länder.

På trottoarerna syntes också protestskyltar med texter som "Stoppa övergreppen, Franciskus!"

Många chilenare är fortfarande rasande över påve Franciskus beslut år 2015 att utnämna fader Juan Barros till biskop i staden Osorno.

Barros ansågs vara allierad med med den mäktige prästen Fernando Karadima som Vatikanen stängde av 2011 på grund av en omfattande pedofilskandal.

Påve Franciskus vinkar från påvemobilen på Alameda Avenue i Santiago.
Bildtext Påve Franciskus vinkar från påvemobilen på Alameda Avenue i Santiago.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sedan år 2000 har ett 80-tal katolska präster i Chile anklagats för sexuella övergrepp mot barn, men det har visat sig svårt att ställa dem till svars för övergreppen.

Allt fler chilenare överger kyrkan

Under de senaste månaderna har flera kyrkor bränts ner i de södra delarna av Chile. Radikala grupper inom urfolket mapuche tros ligga bakom de dåden.

Under den senaste veckan har kyrkor i Santiago vandaliserats i direkt protest mot påvebesöket och mot att den chilenska staten betalar två tredjedelar av kostnaderna för besöket.

Kyrkan Cristo Pobre i Santiago vandaliserades den 12.1. i protest mot påvebesöket och kostnaderna för det.
Bildtext Kyrkan Cristo Pobre i Santiago vandaliserades den 12.1. i protest mot påvebesöket och kostnaderna för det.
Bild: EPA-EFE/MARIO RUIZ

Allt fler chilenare överger kyrkan. Chile är numera det näst mest sekulära i Latinamerika, efter Uruguay. 38 procent av chilenarna uppger sig vara ateister, agnostiker eller icke-religiösa.

Opinionsmätningarna visar att förtroendet är mycket lågt både för den katolska kyrkan och för påve Franciskus bland chilenarna.

På onsdag ska påven besöka staden Temuco i Aracania, som är de facto huvudstad för ursprungsbefolkningen Mapuche. Folkgruppen utgör i dag drygt sju procent av befolkningen.

Katolska kyrkan har beskyllts för att vara delaktig i erövrandet av mapuchefolkets mark, så också där väntas demonstrationer.

På tisdagen ska påve Franciskus leda en mässa utomhus i Santiago. Hundatusentals pilgrimer väntas delta i den.

Källor: AP, AFP, Yle, BBC

Diskussion om artikeln