Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kvinna tvingade 19-åring att sälja sex - fick sänkt straff i hovrätten

Från 2018
Prostitution
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/ Antti Lempiäinen

Helsingfors hovrätt sänkte på tisdagen straffet för en kvinna i ett människohandelsfall. Kvinnan dömdes i hovrätten för människohandel medan hon i tingsrätten dömts för grovt människohandel. Offret fördes från Nigeria via Italien till Finland där hon tvingades sälja sex.

Hovrätten dömde den nigerianska kvinnan till två år och fem månaders fängelse för människohandel och ordnande av olaglig inresa. Vanda tingsrätt hade tidigare dömt henne till fängelse i tre år och tio månader och ansett att brotten varit grova.

Orsaken till det sänkta straffet är att hovrätten inte funnit bevis för att kvinnan varit del av organiserad brottslighet.

Hade lägenhet i Vanda

Offret jobbade som frisör i Nigeria och en dag hade en kvinna besökt henne och berättat om möjligheten att resa till Europa och jobba där. Kvinnan gav den då 17-åriga kvinnans kontaktuppgifter till den nu dömda kvinnan, som vid tidpunkten befann sig i Italien.

Hon tvingades först jobba som prostituerad i Italien men eftersom antalet kunder var få åkte de till Finland. När hon anlände till Finland var hon 19 år.

Den nu dömda kvinnan hade en lägenhet i Vanda.

Den dömda kvinnan uppgav att offret hade skulder till henne på 15 000 euro på grund av resorna från Nigeria. För att betala sina skulder tvingades den unga kvinnan sälja sex. Hon hade 5-6 kunder per dag och hela lönen gick direkt till den nu dömda kvinnan.

Sålde sex i flera städer

Hon sålde sex i Vanda, Lahtis och Uleåborg under sommaren och hösten 2016.

I tingsrätten var också en annan nigeriansk kvinna åtalad för människohandel för att hon hade utnyttjat 19-åringen. Det visade sig ändå att hon hade en liknande ställning som 19-åringen och dömdes i tingsrätten för koppleri, ordnande av olaglig inresa och innehav av barnporr. Det sistnämnda brottet hänger samman med att en sexvideo innehållande barn har hittats i hennes telefon.

Diskussion om artikeln