Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Elräkningen blev 20 euro dyrare i fjol - jämfört med resten av Europa är elen ändå billig i Finland

Från 2018
Kraftledningar fotograferade nedifrån.
Bild: Mostphotos

De finländska konsumenterna betalade i fjol i genomsnitt 20 euro mer för sin elektricitet. Det berodde på att elöverföringen blev dyrare 2017, rapporterar Energimyndigheten.

Den som har elvärme hemma betalade i fjol en procent mer än året innan. Elenergin blev 2,1 procent billigare, men elöverföringen blev 3,7 procent dyrare.

För andra konsumenter blev elenergin 1,6 procent billigare, men elöverföringen blev samtidigt 6 procent dyrare. I slutändan blev elräkningen i genomsnitt nästan tre procent dyrare.

Rätt billig el i Finland

Trots att hushållens elräkningar blev något dyrare i fjol är elektriciteten rätt förmånlig i Finland i ett europeiskt perspektiv, visar uppgifter från Energimyndigheten.

Enligt en jämförelse från slutet av 2016 är elektriciteten betydligt dyrare i Danmark, Tyskland, Belgien, Italien, Portugal och Spanien.

Enligt jämförelsen fanns det 19 europeiska länder där elektriciteten var dyrare än i Finland.

Elproduktionen minskade en aning

Finlands elproduktion minskade en aning 2017, medan konsumtionen ökade något. Nettoimporten ökade i och med att exporten till Estland minskade.

Den subventionerade produktionen av vindelektricitet uppgick i fjol till närmare 4 terawattimmar. Året innan var motsvarande siffra 2,3 terawattimmar.

Källa: Energimyndigheten

Diskussion om artikeln