Finland träder in i exklusiv pandaklubb - men för Kina är pandorna ett sätt att förbättra ett fläckat rykte
Finland sällar sig nu till en utvald grupp. När honan Jin Baobao och hanen Hua Bao landar på Helsingfors-Vanda flygplats på torsdagen blir Finland ett av färre än tjugo länder som har fått hyra pandor av Kina.
Kina har använt de bedårande pandorna för att förbättra sitt rykte som har fläckats bland annat av de ständigt återkommande brotten mot de mänskliga rättigheterna. Pandorna hyrs i första hand ut till länder som anses vara pålitliga partner som inte blandar sig i Kinas inre angelägenheter.
I de kinesiska ledarnas ögon är Finland uppenbarligen ett sådant land. Under de senaste åren har pandor hyrts ut också till bland andra Holland, Tyskland och Indonesien.
Pandorna hyrs ut till länder som inte blandar sig i Kinas inre angelägenheter. I de kinesiska ledarnas ögon är Finland uppenbarligen ett sådant land.
Gamla anor, amerikanskt genombrott
Kina har sysslat med den så kallade pandadiplomatin i mer än tusen år. För första gången väckte den världsomfattande uppmärksamhet när den dåvarande amerikanska presidenten Richard Nixon besökte Peking år 1972.
Det historiska besöket utmynnade i att USA och Folkrepubliken Kina några år senare slöt diplomatiska förbindelser. Kina tackade Nixon genom att donera två pandor till USA.
Pandorna lockade stora mängder hänförda besökare till djurparken i huvudstaden Washington, och gåvan ansågs vara en enastående diplomatisk succé. Den dåvarande brittiska premiärministern Edward Heath var så imponerad att han under ett besök i Peking år 1974 bad om att få två pandor till Britannien.
Lönsam verksamhet, inte bara vänner
Förr donerade Kina pandorna, men från och med mitten av 1980-talet har de hyrts ut för en bestämd tidsperiod. Vanligen betalar djurgårdarna ungefär en miljon amerikanska dollar per år, och det är meningen att pengarna används till att effektivera Kinas bristfälliga djurskydd.
Vanligen betalar djurgårdarna ungefär en miljon amerikanska dollar per år för pandorna
Pandor har hyrts ut också till länder vars relationer till Kina är problematiska. I USA har det till exempel funnits pandor mer eller mindre oavbrutet ända sedan år 1972 även om relationerna mellan länderna emellanåt har varit frostiga.
Japan fick hyra två pandor år 2008 då de två grannarna tillfälligt kom mindre dåligt överens än vanligt. Det anses också vara iögonenfallande att pandor lever i djurgården i ärkefienden Taiwans huvudstad Taipei.
Slugt knep, önskat resultat
Kina erbjöd sig att hyra ut pandorna till Taiwan år 2005 då ön styrdes av presidenten Chen Shui-bian. Kina stämplade Chen som en förrädare som ville förklara Taiwan självständigt, och målet var att försätta honom i en pinsam situation.
Kina anser att Taiwan obestridligen är en del av moderlandet. Kina riktar mer än tusen missiler mot ön och hotar med att anfalla ifall taiwaneserna förklarar sig självständiga.
Chen gick inte med på att ta emot pandorna även om en klar majoritet av folket önskade att han gjorde det. Tre år senare förlorade Chens parti presidentvalet och hans Kinavänliga efterträdare Ma Jing-jeou hälsade sedan pandorna välkomna.
Skyddsåtgärder i sista minuten
I dag finns det så gott om pandor att Kina kunde hyra ut dem till djurgårdar runt om i världen. Kineserna fortsätter ändå att noga överväga vilka länder som politiskt är lämpliga kandidater.
Kina satsar stort på att skydda pandorna, och deras antal har ökat småningom. Även om bara ungefär 2 000 pandor lever i det vilda klassificeras arten inte längre som utrotningshotad utan som sårbar.
Ända fram till mitten av 1980-talet var det tillåtet att jaga pandor. När arten då blev beskyddad uppskattas det ha funnits bara 800 - 1 000 pandor, så arten var nära att bli utrotad.
Viktig uppfödning, klena ungar
Största delen av pandorna lever i det sydvästliga landskapet Sichuan. Där har man också uppfört några uppfödnings- och forskningsanläggningar som nu inhyser sammanlagt 400 pandor.
Anläggningarnas viktigaste uppgift är att få de motsträviga pandorna att para sig och att hålla de synnerligen ömtåliga ungarna vid liv. Till en början var resultaten dåliga men under det senaste dryga decenniet har fler och fler ungar både fötts och överlevt.
Kineserna har också överlag omfattat att pandan är en viktig symbol för Kina. Det anses betyda att artens och därmed också pandadiplomatins framtid är tryggad.
Snart flyttar pandor in på Ähtäri zoo
Byggandet av området för pandorna börjar under våren.