Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Bygg ett vitrinskåp av gamla fönster och ett bord

Från 2018
Uppdaterad 19.02.2018 15:07.
Strömsö inslag: Bygg ett vitrinskåp av gamla fönster och ett bord - Spela upp på Arenan

Det var nog inte till ett skåp snickaren gjorde fönstren för över hundra år sedan. När saker har tjänat ut sin tid på ett ställe kan de få ett nytt liv på ett annat.

Det är intressant att bygga ihop gamla grejer. Det är omöjligt att veta hur slutresultatet blir på förhand och det är en utmaning att få ihop delarna.

Fönstren till det här skåpet kommer från en byggnad som renoverats och där fönstren blev utbytta mot nya. Bordet är ett "påväg-till-soptippen-fynd".

Det var tänkt att bordet skulle repareras och användas som bord men allt blir ju inte som man tänkt - nu blev bordet ben.

Till det här skåpet gjorde jag en ny stomme av 40x45mm tjocka lister. Listerna är limmade och fastsatta med hål och tapp. I stommen fräste jag in gångjärn, satte i en botten och ett bakstycke av OSB-skiva.

Skåpet målade jag med en kalkfärg. Kalkfärgen är matt och täcker bra. Den är lite känslig för slitage men när det gäller just det här skåpet tror jag att det bara blir bättre av tidens tand.

Det svåraste med återbruk är att veta om det blev fint eller tokigt

Vi är vana med en viss typ av form och när man i byggandet av nytt utgår från det gyllene snittet blir slutresultatet något som ögat förstår sig på. När man bygger nytt av gammalt är det de delar och komponenter man hittat som bestämmer hur resultatet blir.

Det gäller att vara modig, tro på idén och driva projektet till slut. Sedan kan man bli glad om en vän kommer förbi och säger: "Jäklar va häftigt!"

Ett gråmålat vitrinskåp som är gjort av gamla fönster. Skåpet står i ett vardagsrum med rosa väggar.
Bild: Yle/Esa Saari